ZBOG PARADE PONOSA PRIVREDNICI U GUBITKU DO MILION KM! HADŽIBAJRIĆ ZA HAYAT: MORAJU SE REFUNDIRATI TROŠKOVI, TRAŽIT ĆU SASTANAK SA MINISTROM

Gost naše emisije 'Dobar dan BiH' bio je načelnik Starog Grada, Ibrahim Hadžibajrić, koji je iskazao nezadovoljstvo blokiranjem grada u subotu zbog održavanja 'Parade ponosa'.

On je pozvao nadležne u KS da pronađu drugu lokaciju za održavanje sličnih stvari kako se ne bi dešavalo da građani i čitav grad budu blokirani.

  • U subotu sam sjedio na Saračima, pio kafu oko pola 12 popodne. U svakom slučaju, bio sam očevidac, grad je bio presječen. Nismo imali zatvorene ulice, ali se najveći dio odnosio na općinu Centar i jednim dijelom na Novo Sarajevo. To je trajalo devet sati. Osjetilo se da je Stari Grad bio prazan, a znamo da tada imamo najveći priliv turista. Stari Grad je živnuo od druge polovine prošle godine. Nadam se da će 2022. godina, ako ne bude sličnih manifestacija, biti još bolje, u suprotnom dolazimo u nezgodnu situaciju da se danima vikenda održavaju takve stvari, te da se grad blokira. Ja sam to i ranije govorio. Jednom prilikom petkom se održavala utrka, naša općina je bila zakrčena, jer su zaime Božije morali organizovati trku kao što je ovo prekjučer organizovano. Trebala bi postojati određena mjesta u KS gdje bi se takve stvari mogle održavati kako građani Sarajeva ne bi bili taoci nevladinih organizacija kojim, kako se prohtije upute inicijativu MUP-u za organizovanje neke manifetacije – ističe Hadžibajrić.

Dodao je da su privrednici u općini Stari Grad pretrpjeli velike gubitke, obzirom da je njima vikend najprofitabilniji.

  • Kada bi čovjek mjerio, to je između 700 hiljada i milion i 200 hiljada maraka. Morali smo otkazati veliki broj vjenčanja i svadbi. Mi smo jedna od općina u kojoj se održava najveći broj vjenčanja zbog kulturno historijskih znamenitosti. Taj dan je otkazano pet-šest vjenčanja. Ovom prilikom se tim ljudima izvinjavam. 10-15 dana ranije smo tek saznali tačan datum za održavanje Parade. Mi smo najviše pogođeni kada su ovakve stvari u pitanju – kazao je Hadžibajrić.

Naveo je kako će tražiti sastanak sa ministrom privrede KS Adnanom Delićem kako bi se privrednicima na određeni način pomoglo.

  • Ako ništa za određeni procenat smanjiti kirije u saradnji sa nadležnim ministarstvom. Mi smo kao općina u prethodnom periodu dosta uradili. Ukoliko bude dobre volje da se refundiraju gubici, bilo bi dobro. Ukoliko ne bude, takve stvari ne mogu obećati – zaključio je Hadžibajrić.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SKANDAL U SVLAČIONICI POZNATOG KLUBA: TRENER DOBIO OTKAZ ZBOG VEZE S...

0
Menadžer engleskog ženskog fudbalskog kluba Leicester City Women Willie Kirk (45) dobio je otkaz nakon što je istraga otkrila da je prekršio kodeks ponašanja.