ZBOG RATA U UKRAJINI BROJNE DRŽAVE ZABRANJUJU IZVOZ, MEĐU NJIMA I NAŠI SUSJEDI: PRIJETI LI SVIJETU GLAD?

Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je strelovit rast cijena pšenice, a upravo su Ukrajina i Rusija među najvećim svjetskim izvoznicima te robe.

U strahu od nestašice hrane, posebno žitarica i biljnih ulja, raste broj država koje zabranjuju izvoz pšenice i ostalih prehrambenih proizvoda. Osim Indije, izvoz pšenice, uz Rusiju i Ukrajinu, zabranili su Egipat, Kazahstan, Kosovo i Srbija

Međutim nije riječ samo o pšenici, već i zabrani izvoza drugih prehrambenih proizvoda uslijed rasta globalne inflacije i straha od nestašice hrane, kao i strelovitog rasta cijena proizvoda kao što su suncokretovo i palmino ulje, gnojiva i žitarice.

  • Kako se rat nastavlja, sve je veća vjerovatnost da će nestašica hrane, posebno žitarica i biljnih ulja, postati akutna, što će dovesti do toga da će se sve više zemalja okrenuti ograničenjima trgovine – napisali su analitičari Međunarodnog instituta za prehrambenu politiku (IFPRI) Joseph Glauber, David Laborde i Abdullah Mamun.

IFPRI je popisao države koje su zabranile izvoz hrane nekoliko mjeseci nakon početka rata u Ukrajini:

  • Argentina je do kraja godine zabranila izvoz sojinog ulja i sojine sačme, a Alžir do istog razdoblja neće izvoziti tjesteninu, biljno ulje, šećer i derivate pšenice
  • Egipat je do 10. i 12. juna zabranio izvoz biljnog ulja, pšenice, brašna, leće, graha i kukuruza
  • Indija je zabranila izvoz pšenice do kraja sljedeće godine
  • Indonezija je zabranila izvoz palminog ulja i ulja palminih koštica
  • Iran je zabranio izvoz paradajza, patlidžana, krompira i luka do kraja godine
  • Kazahstan neće do sredine juna izvoziti pšenicu
  • Kosovo je zabranilo izvoz kukuruza, brašna, biljnog ulja, soli, šećera i pšenice
  • Turska je zabranila izvoz govedine, ovčetine, kozjeg mesa, maslaca i jestivih ulja do kraja godine, a Ukrajina dotad neće izvoziti pšenicu, zob, proso i šećer
  • Do kraja augusta iz Rusije se neće izvoziti šećer, sjemenke suncokreta, pšenica, raž, ječam i kukuruz
  • U Srbiji do kraja godine traje zabrana izvoza pšenice, kukuruza, brašna i ulja
  • U Tunisu je na snazi zabrana izvoza voća i povrća
  • Kuvajt je zabranio izvoz piletine i biljnog ulja.

Indija je zadnja zemlja koja je zabranila izvoz pšenice nakon rasta cijena žitarica, a koje su dodatno skočile nakon te objave prošli vikend. Razlog je, javljaju indijski mediji, sigurnost prehrane u državi. Prema trenutnim navodima, zabrana traje do kraja sljedeće godine. Indonezija je ograničila izvoz palminog ulja, ključnog sastojka koji se koristi u mnogim prehrambenim, ali i neprehrambenim proizvodima. Indonezija pritom čini više od polovice svjetske ponude palminog ulja. Poput Indije, naveli su potrebu da se osigura dostupnost hrane u zemlji, nakon što je globalna inflacija porasla na rekordne vrijednosti nakon rata.

  • S obzirom na to da su cijene hrane već bile visoke zbog poremećaja lanaca opskrbe povezanih s covidom i prinosa zbog suše prošle godine, ruska invazija došla je u loše vrijeme za globalna tržišta hrane – naveo je u izvještaju za april IFPRI.

Globalna prehrambena kriza
Ukrajina nije mogla izvoziti žitarice, gnojiva i biljno ulje, a rat koji traje uništava usjeve i onemogućava sezonu sadnje. Vlada je optužila Rusiju da je ukrala nekoliko stotina hiljada tona žitarica i preprodala ih, no na upit o tim navodima CNBC od ruskog ministarstva vanjskih poslova nije dobio odgovor.

Rusija i Ukrajina među prvih su pet svjetskih izvoznika mnogih važnih žitarica i uljarica, kao što su ječam, suncokret i suncokretovo ulje, ali i kukuruz, kako navode iz IFPRI-ja.

Institut Peterson za međunarodnu ekonomiju sa sjedištem u Washingtonu ustvrdio je u nedavnom izvještaju da je rat u Ukrajini pogoršao globalnu prehrambenu krizu jer Rusija blokira izvoz ključnih gnojiva potrebnih poljoprivrednicima, a uloga Ukrajine kao žitnice za Afriku i Bliski istok je uništena.

Iz Financial Timesa doznali su da je tokom vikenda grupa G7, koja okuplja sedam vodećih ekonomskih država, izdala upozorenje o riziku od svjetske krize gladi ako Rusija ne ukine blokadu izvoza ukrajinskog žita, trenutno zaglavljenog u ukrajinskim lukama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.