Potrebni sastojci:
– 1 kašika šećera
– 1/2 kocke kvasca
– 100 ml tople vode
– 100 ml jogurta
– 1 žumanac
– 1 prstohvat soli
– 1/2 kašičice praška za pecivo
– 300-400 g mekog brašna tip 400
– 50 ml ulja koštica grožđa
– 70 g suhih šljiva
– 4 kašike džema od šljiva
– 1 kašičica ravna rendanog đumbira
– 1/4 kašičice cimeta
– 1 kašika majoneze
Način pripreme:

U toplu vodu stavite kvasac i šećer. Samo da se rastopi kvasac. Dodajte sve tečne sastojke i dobro sjedinite. Dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli.
Lagano kašiku po kašiku dodajte brašno. Kada dodate 300 grama onda dodajte još malo. Gledajte da vam tijesto bude mekano i pufnasto, a da se ne lijepi. Bukvalno ivica između ljepljivog i neljepljivog.
Tijesto prekrijte krpom i ostavite da narasta da se duplira. Za to vrijeme napravite fil. Štapnim mikserom grubo ispasirajte suve šljive sa đumbirom i cimetom. Da ostanu malo parčići suhih šljiva. Razvijte tijesto što tanje. Oko četvrtina prsta, recimo.
Premažite cijelo tijesto i pažljivo u rolajte što tanje.
Stavite u podmazan pleh za štrudlu.