ZDRAVO I UKUSNO! ŠTRUDLA SA ĐUMBIROM I ŠLJIVAMA: NAPRAVITE SPECIJALITET OD KOJEG IDE VODA NA USTA

Uživajte u ovoj poslastici.

Ilustracija

Potrebni sastojci:

– 1 kašika šećera

– 1/2 kocke kvasca

– 100 ml tople vode

– 100 ml jogurta

– 1 žumanac

– 1 prstohvat soli

– 1/2 kašičice praška za pecivo

– 300-400 g mekog brašna tip 400

– 50 ml ulja koštica grožđa

– 70 g suhih šljiva

– 4 kašike džema od šljiva

– 1 kašičica ravna rendanog đumbira

– 1/4 kašičice cimeta

– 1 kašika majoneze

Način pripreme:

U toplu vodu stavite kvasac i šećer. Samo da se rastopi kvasac. Dodajte sve tečne sastojke i dobro sjedinite. Dodajte prašak za pecivo i prstohvat soli.

Lagano kašiku po kašiku dodajte brašno. Kada dodate 300 grama onda dodajte još malo. Gledajte da vam tijesto bude mekano i pufnasto, a da se ne lijepi. Bukvalno ivica između ljepljivog i neljepljivog.

Tijesto prekrijte krpom i ostavite da narasta da se duplira. Za to vrijeme napravite fil. Štapnim mikserom grubo ispasirajte suve šljive sa đumbirom i cimetom. Da ostanu malo parčići suhih šljiva. Razvijte tijesto što tanje. Oko četvrtina prsta, recimo.

Premažite cijelo tijesto i pažljivo u rolajte što tanje.

Stavite u podmazan pleh za štrudlu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.