ZDRAVSTVENE USTANOVE U TUZLANSKOM KANTONU DOBIT ĆE OPREMU VRIJEDNU 900.000 KM

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj vanrednoj sjednici donijela je saglasnost na odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite kojom se izdvaja 900.000 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove. Kako je potvrđeno za Klix.ba, najveći dio pomoći namijenjen je Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Spomenutih 900.000 KM sredstva su iz posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je nabavka specificirane medicinske opreme, zatim zaštitne opreme i zaštitnih sredstva, a koja su utvrđena kao prioriteti u pogledu potreba zdravstvenih ustanova s područja Tuzlanskog kantona.

  • Od svih zdravstvenih ustanova s područja Tuzlanskog kantona zatražili smo da nas obavjeste o tome koja im oprema nedostaje. Riječ je o zaštitnoj i nephodnoj medicinskoj opremi, kao što su respiratori, orošivači, zamagljivači i slično. Jedan dio sredstava će ići za nabavku zaštitne opreme za zdravstvene radnike, a drugi dio je namijenjen za medicinsku opremu, najvećim dijelom za Univerzitetski klinički centar u Tuzli”, kazala je za Klix.ba ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona za Klix.ba je potvrđeno da je s ciljem prevazilaženja trenutne epidemiološke situacije ranije izdvojeno okvirno 200.000 KM za nabavku medicinske opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Također, za Kantonalnu direkciju robnih rezervi je iz budžeta osigurano 100.000 KM. Uz ranije spomenutih 900.000 maraka, Kantonalna vlada dosad je ukupno izdvojila 1,2 miliona KM za pomoć u vremenu epidemije koronavirusa.

Vrijedi kazati da se u Tuzlanskom kantonu trenutno pod mjerom samoizolacije nalaze 5.072 osobe, a urađena su 92 testiranja na koronavirus. Svi rezultati dosad su bili negativni. Izolatoriji za potencijalno zaražene osobe su spremni, a trenutno UKC Tuzla raspolaže sa 52 respiratora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE