ZDRAVSTVENI RADNICI HNK NISU PRIHVATILI POSTOJEĆI UGOVOR: SLIJEDI LI ŠTRAJK?

Sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja je danas održana, okončana je bez usvajanja prijedloga kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike u ovom kantonu, kojim traže povećanje satnice sa 2,30 na 2,45 KM te uvećanje koeficijenata za 0,20.

Kako je rečeno nakon sjednice Vlade HNK, izraženo je žaljenje zbog činjenice da Sindikat zdravstvenih radnika u HNK nije prihvatio njihov prijedlog o produženju važenja postojećeg kolektivnog ugovora za još jednu godinu.

– S obzirom na to da je u toku izrada finansijskih dokumenata za sljedeću godinu, a na današnjoj sjednici već je raspravljano o prednacrtu budžeta HNK, izražena je spremnost da se do izrade nacrta budžeta, o kojem će biti raspravljano na sjednici u utorak, 26. novembra, realno sagledaju mogućnosti za određenim povećanjem plaća radnicima u zdravstvu – saopćeno je nakon sjednice Vlade HNK.

Zdravstveni radnici su, podsjetimo, u prošlu srijedu održali štrajk upozorenja. Vladi HNK su dali rok od 10 dana da im dostave odgovor na njihov prijedlog. U suprotnom, poručili su, više od 3.200 radnika stupit će u generalni štrajk.

Na sjednici Vlade, inače, usvojena je odluka kojom se s pola miliona maraka podupire rad domova zdravlja u HNK, a u skladu s obavezama iz kolektivnog ugovora koji je potpisan sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAMJENIK REISUL-ULEME: ISLAMSKA ZAJEDNICA ODGOVORILA POVIJESNOM ZADATKU OČUVANJA EMANETA VJERE

0
Zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes-ef. Ljevaković danas je kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je poručio da je Islamska zajednica odgovorila povijesnom zadatku očuvanja emaneta vjere i organizirane zajednice na ovim prostorima, osiguravajući pretpostavke za njen dalji razvoj i napredak.