ŽELE POSLATI PORUKU ZAJEDNIŠTVA: MIJATOVIĆ NAJAVIO ODRŽAVANJE SVEČANE AKADEMIJE POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Jedan od potpredsjednika SDP-a Vojin Mijatović je najavio da će u Banjoj Luci biti održana svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

  • U vremenu kada je grijeh izjasniti se kao Bosanac i Hercegovac u sopstvenoj zemlji, mi želimo poslati poruku mira i zajedništva. Zato, 25. novembra u Kristalnoj sali Hotela Bosna svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine i godišnjica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) – istakao je Mijatović.

Prema njegovim riječima, u Banjoj Luci vole i brane svoju domovinu.

  • Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni bošnjačka, ni hrvatska, već i srpska, i bošnjačka i hrvatska, jer tako su nas naučili naši djedovi – poručio je.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu kada je nakon skoro pet stoljeća obnovljena državnost Bosne i Hercegovine. Utvrđena su individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da država nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i hrvatska i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARMIN HOŽIĆ ZA HAYAT: BOŠNJACI ZASLUŽUJU PREDSTAVNIKE U SABORU HRVATSKE

0
Bošnjačka manjina, druga po brojnosti u Hrvatskoj, očekuje da nakon tri mandata u kojima nisu imali svoga predstavnika, od 151 saborskog zastupnika jedan bude Bošnjak