ŽELE VAKCINISSATI CIJELO STANOVNIŠTVO: OVO JE PLAN BRAZILA

Brazilska vlada otkrila je dugo očekivani nacionalni plan vakcinisanja protiv covida-19, kojemu je početni cilj vakcinisanje 51 miliona ljudi, odnosno oko četvrtine stanovništva, u prvoj polovici 2021.

U dokumentu poslanom Vrhovnom sudu, koji je vladi dao rok da sastavi plan, Ministarstvo zdravstva navodi da će 108 miliona doza biti dostupno za prioritetno vakcinisanje najugroženijih grupa, među kojima su zdravstveni radnici, starije osobe i domorodačko stanovništvo.

Prema planu, da bi se zaustavilo širenje virusa, mora se cijepiti 70 posto stanovništva – odnosno oko 148 miliona od ukupno 212 miliona stanovnika Brazila. Trenutačni plan obuhvaća tek trećinu toga cilja.

Naučnici tvrde da je plan sastavljen na brzinu i da sadrži pogrešne pojedinosti o mogućim vakcinama.

Plan, po kojemu će svatko trebati dvije doze vakcina, ne spominje kada bi moglo početi vakcinisanje niti navodi koliko će vakcina biti potrebno.

S više od 180 hiljada umrlih od koronavirusa, Brazil je, nakon SAD-a, druga zemlja u svijetu po broju umrlih.

U četvrtak je ministar zdravstva Eduardo Pazuello obećao da će sljedeće godine protiv covida 19 biti vakcinisano cijelo brazilsko stanovništvo.

Vlada Jaira Bolsonara našla se pod pritiskom guvernera i gradonačelnika jer nije na vrijeme pripremila masovno vakcinisanje niti osigurala dovoljne zalihe različitih vakcina.

4 milijarde dolara za kupovinu vakcina

Brazil je u protekla 24 sata zabilježio 43.900 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 686 umrlih od covida-19.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije sada je 6.880.127, a umrlih 181.123, izvijestilo je ministarstvo.

Premda Brazil ima zavidne uspjehe u nacionalnim kampanjama vakcinisanja i snažan sistem javnoga zdravstva, Bolsonaro je nekoliko puta nijekao opasnost virusa i skeptičan je prema vakcini te je izjavio da se neće vakcinisati protiv covida-19.

Isto tako je rekao da njegova zemlja neće kupovati cjepivo koje proizvede kineska kompanija Sinovac Biotech Ltd., koja bi mogla prva završiti pokuse u Brazilu. I AstraZeneca, Pfizer Inc i farmaceutska podružnica Johnson & Johnsona Janssen imaju vakcina u trećoj fazi ispitivanja u Brazilu.

Mikrobiologinja Natalia Pasternak, kritičarka vladina pristupa borbi protiv pandemije, objavila je na Twitteru da planom nije osigurana mogućnost skladištenja na ekstremno niskim temperaturama potrebna za Pfizerovo cjepivo te da se kinesko CoronVac u planu ignorira, piše Fena.

Epidemiologinja Ethel Maciel rekla je da ona i drugi znanstvenici koji savjetuju vladu nisu vidjeli plan prije nego što je objavljen te da su za njega doznali iz medija.

Bolsonarova vlada planira izdvojiti 4 milijarde dolara iz proračuna za kupnju vakcina protiv covida 19.

Anketa koju je provela DataFolha, objavljena u subotu, pokazala je da sve veći broj Brazilaca – njih 22 posto kaže da se neće cijepiti nijednim vakcinom protiv covida-19, a većina kaže da ne bi prihvatila kinesko cjepivo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE