ZELENSKI O NAPADIMA: ZAPADNIM SISTEMIMA SMO OBORILI VEĆINU PROJEKTILA

Barem 11 osoba je poginulo u nizu ruskih napada širom Ukrajine, nakon što je Kijev dobio obećanje od SAD-a i Njemačke da će Ukrajina dobiti moderne borbene tenkove.

Državna služba za hitne slučajeve također je rekla da je 11 osoba povrijeđeno u bombardiranjima, u kojima je, prema ukrajinskoj vojsci, ispaljeno više od 50 projektila i dvadesetak dronova kamikaza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je sinoć reagirao na napade zatraživši od Zapada daljnju isporuku oružja.

  • Ovo zlo, ova ruska agresija može i treba biti zaustavljena samo odgovarajućim oružjem – kazao je u svom obraćanju. Ukrajinci su uspjeli oboriti većinu od 55 projektila koje je ispalila Rusija, a Zelenski je takvu efikasnost pripisao sustavima protuzračne obrane koje je donirao Zapad, prenosi CNN.

“NAŠE JEDINICE ISCRPLJUJU OKUPATORA I UNIŠTAVAJU GA”

  • Danas (op.a. jučer), zahvaljujući sistemima protuzračne odbrane koji su isporučeni Ukrajini i profesionalizmu naših ratnika, uspjeli smo oboriti većinu ruskih projektila i Shaheda. Riječ je o najmanje stotinama spašenih života i desetinama sačuvanih infrastrukturnih objekata – poručio je.

Ukrajinski čelnik se potom osvrnuo na situaciju u Donbasu, gdje se i dalje vode najžešće borbe.

  • Moramo poraziti teroriste na kopnu. Šta god ruski okupatori planirali, naše pripreme moraju biti jače. Zahvalan sam svim našim jedinicama koje pokazuju otpor koji je potreban Ukrajini, iscrpljujući okupatora i uništavajući ga – naglasio je.
  • Što više Rusija gubi u ovoj bitci za Donbas, to će njen ukupni potencijal biti manji – nastavio je. Zelenski je istaknuo da je njegova vlada svjesna ruskih planova za buduće operacije u Ukrajini i uvjerava svoje sunarodnjake da već pripremaju odgovor na poteze koje će Rusi povući.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.