ZELENSKI SMIJENIO KOMANDANTA TERITORIJALNE ODBRANE UKRAJINE

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je komandanta snaga Teritorijalne odbrane, skoro tri mjeseca nakon pokretanja ruske agresije, ne objavljujući razlog smjene.

Ministarstvo odbrane saopćilo je u ponedjeljak da je Zelenski imenovao general majora Ihora Tancjuru da preuzme poziciju komandanta Teritorijalne obrane od Jurija Haluškina, na čelu snaga koje pomažu ukrajinskoj vojsci u odbrani zemlje od ruske agresije pokrenute 24. februara.

Ministarstvo je opisalo Tancjuru kao iskusnog oficira koji je prethodno bio načelnik glavnog štaba ukrajinskih kopnenih snaga.

Ministarstvo dodaje da su snage teritorijalne odbrane rapidno ojačale otkako su uspostavljene kratko nakon agresije i da igraju bitnu ulogu u sukobu s Rusijom.

  • Eksplozivno jačanje strukture, posebno u uvjetima intenzivnih borbenih djelovanja, s greškama i dostignućima. Ima uspjeha, ali nažalost i gubitaka – navodi ministarstvo u saopćenju.

Ministarstvo odbrane navelo je u posebnom saopćenju objavljenom tokom dana da je bataljon Teritorijalne odbrane napredovao čak do granice s Rusijom nakon odvraćanja ruskih snaga koje su napadale sjeveroistočni grad Harkov, prenosi Reuters.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA PROSVJETARA U KANTONU SARAJEVO: USKORO ODLUKA O DRUGIM...

0
U osnovnim školama u Kantonu Sarajevo uspješno je proveden trodnevni štrajk upozorenja u periodu od 17. aprila do danas, a učešće su uzele i kolege koje nisu članovi sindikata, saopćeno je večeras iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.