ŽELITE NA STOLU IMATI PRIRODNO OFARBANA JAJA: EVO SA KOJIM NAMIRNICAMA ĆETE POSTIĆI NAJLJEPŠE BOJE

Uskrs je nezamisliv bez pisanica – obojenih jaja, kojima se najviše raduju djeca.

Iako će i ove godine mnogi kupiti boje i tako ubrzati posao, znajte da je prirodno farbanje jaja zdravije, a tako ćete i više vremena provesti sa najmlađima koji vam mogu pomoći u ovom poduhvatu.

Prije farbanja, jaja je potrebno ranije izvaditi iz frižidera kako bi poprimila sobnu temperaturu, jer tako neće popucati tokom kuhanja. Potom ih operite i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Ukoliko želite postići jaču i izražajniju boju, ostavite ih potopljena u otopinama preko noći, ali u frižideru.

Prije farbanja možete ih iscrtati kredama u boji, pa će na tim dijelovima ostati svjetlija, a sve to odlična je zabava za najmlađe.

Evo kako ćete jaja prirodno ofarbati:

Smeđkasto-crvena – ljusku crvenog luka stavite u vodu i kuhajte sve dok ne promijeni boju i potamni. Jaja ukrasite ubranim listovima razne trave ili elastičnim gumicama, stavite u izrezanu najlonsku čarapu te između dva jaja zavežite. Stavite ih da se kuhaju desetak minuta.

Jarko žuta – uz pomoć rukavica stavite tri kašike kurkume ili šafrana u prahu u litar vode te dodajte dvije kašike bijelog sirćeta.

Narandžasta – pet kašika slatke crvene paprike i dvije kašike bijelog sirćeta stavite u litar vode.

Crvena – koristite konzervirane višnje i sok od višanja, dok za tamnocrvenu, umjesto vode, u sok od brusnica stavite cveklu.

Ružičasta – oko 800 grama narezane cvekle stavite u vruću vodu. Iako će isprva izgledati tamnosmeđe, kada se osuše, jaja će dobiti nježnu ružičastu boju.

Plava – 600 grama nasjeckanog ljubičastog kupusa dodajte u vruću vodu. Za svjetliju boju držite jaja oko pola sata u ovoj tekućini, a ako želite intenzivniju boju, ostavite ih u frižideru preko noći.

Svijetlozelena – u pola litra vode kuhajte dvije šake cvjetova lavande ili pakiranje zelenog čaja sa dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje.

Zelena – 100 grama listova špinata i smrznutih borovnica usitnite u blenderu i dodajte litar soka od borovnice. Nakon što ste prokuhali i procijedili, dodajte dvije kašike kurkume u prahu.

Sivosrebrena – 800 mililitara obične vode pomiješajte sa 800 grama smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u vodi u potpunosti odmrznu i dođu na sobnu temperaturu, pa ih procijedite. U to stavite jaja i ostavite u frižideru preko noći.

Ljubičasta – prokuhajte suhe borovnice u 250 mililitara vode. Pravilo je sljedeće – što više borovnica, to će boja biti intenzivnija.

Smeđa – dvije kašike mljevene kafe pomiješajte sa 300 mililitara vrlo jake hladne ili vruće kafe te dodajte dvije kašike bezbojnog sirćeta.

Savjet: Sirće se dodaje kao učvršćivač boje – ako jaja farbate crvenim lukom ili začinima, dodajte ga, ali ne i ako farbate povrćem i voćem jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Na litar vode idu dvije kašike sirćeta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZNAKOVI DEHIDRACIJE KOJIH ČESTO NISMO SVJESNI

0
Kako su nam topli dani sve bliži, pravo je vreme da obratimo pažnju na naše navike vezane za hidrataciju. Dehidracija je vrlo opasna, pročitajte kako da je prepoznate.