ŽELITE OJAČATI IMUNITET ZA BORBU PROTIV KORONAVIRUSA: OVO SU NAMIRNICE KOJE ĆE VAM POMOĆI

Kako se epidemija koronavirusa ubrzano širi, sigurno se pitate kako da sačuvate svoje zdravlje. Iako ne postoji čarobni lijek i hrana koji će vas izliječiti od koronavirusa, postoje namirnice koje vam mogu pomoći da ojačate svoj imunološki sistem.

Da biste imali kontrolu nad svim što se ovih dana događa, trebate redovno prati ruke, dobro se hraniti, biti fizički aktivni, meditirati, upravljati stresom i dovoljno spavati.

Imunološki sistem možete ojačati punjenjem tanjira hranjivim sastojcima. Zdrava ishrana jedan je od najboljih načina, jer se naš imunološki sistem oslanja na stalnu opskrbu hranjivim tvarima. Za početnu dozu vitamina, minerala i antioksidanata za jačanje imuniteta, polovinu vašeg tanjira napunite povrćem i voćem.

Mrkva, kelj i marelice za beta karoten

Beta karoten se pretvara u vitamin A koji je neophodan za jak imunološki sistem. Djeluje tako što pomaže antitijelima da reagiraju na toksine i strane tvari. Dobri izvori beta karotena uključuju slatki kompir, mrkvu, mango, marelice, špinat, kelj, brokoli, tikvice i kantarion.

Narandže, jagode i brokula za vitamin C

Vitamin C povećava nivo antitijela u krvi i pomaže u razlikovanju limfocita (bijelih krvnih zrnaca), što pomaže tijelu da utvrdi kakva mu je zaštita potrebna. Neka istraživanja pokazuju da viši nivo vitamina C (barem 200 miligrama) može bar malo smanjiti trajanje simptoma prehlade. Vitamin C možete pronaći u namirnicama poput narandže, grejpa, kivija, jagoda, crvene i zelene paprike, brokule, kuhanog kupusa i karfiola.

Jaja, sir, tofu i gljive za vitamin D

Vitamin D regulira proizvodnju proteina koji “selektivno ubija zarazne agense, uključujući bakterije i viruse”, objasnio je dr. Michael Holick, stručnjak za istraživanje vitamina D s Univerziteta u Bostonu.

Vitamin D također mijenja aktivnost i broj bijelih krvnih stanica, poznatih kao limfociti koje mogu smanjiti širenje bakterija i virusa.

Nedostatak vitamina D može oslabiti imunološki sistem, povećavajući rizik od razvoja virusnih infekcija koje uzrokuju infekcije gornjih disajnih puteva.
Suprotno tome, istraživanje sugerira da dodaci vitamina D mogu pomoći u zaštiti od akutnih infekcija respiratornog trakta.

Dobri izvori vitamina D uključuju masnu ribu, uključujući konzerviranu ribu poput lososa i sardine, jaja, obogaćeno mlijeko i biljne mliječne proizvode, sir, tofu i gljive.

Grah, orašasti plodovi, žitarice i morski plodovi za cink

Cink pomaže ćelijama vašeg imunološkog sistema da rastu. Jedna metaanaliza otkrila je da dodaci cinka mogu skratiti trajanje simptoma obične prehlade.
Izvori cinka uključuju grah, leću, tofu, žitarice, orašaste plodove, sjemenke, ostrige, rakove, jastoga, govedinu, svinjetinu i jogurt.

Mlijeko, jaja, orašasti plodovi za više proteina

Protein je ključni gradievni blok imunoloških ćelija i antitijela i igra presudnu ulogu u pomaganju našem imunološkom sistemu da radi svoj posao.

Protein dolazi iz izvora životinjskog i biljnog podrijekla i uključuje ribu, perad, govedinu, mlijeko, jogurt, jaja i sir, kao i orahe, sjemenke, grah i leću.

Banane i grah kao probiotici

Probiotici i prebiotici pomažu jačanju zdravlja mikrobioma koji zauzvrat podržava naš imunološki sistem.

Izvori probiotika uključuju fermentiranu mliječnu hranu kao što su jogurt i kefir, stariji sirevi, kao i fermentirana hrana poput i hljeba od kiselog tijesta. Izvori prebiotika uključuju cjelovite žitarice, banane, luk, bijeli luk, prasu, šparoge, artičoke i grah.

Voda, voće i supa za hidrataciju

Blaga dehidracija može biti fizički stresna za tijelo. Žene bi trebale unijeti 2,7 litara vode dnevno, a muškarci 3,7 litara. Količina uključuje svu tekućinu i hranu bogatu vodom, poput voća, povrća i supe.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ARGENTINA TRAŽI PARTNERSKI STATUS U NATO-U

0
Argentina je od NATO-a zatražila da postane jedna od "globalnih partnera" tog sigurnosnog saveza, rekao je ministar obrane Luis Petri u trenutku kada njegova zemlja traži način da osnaži veze sa SAD-om i Evropskom unijom.