ŽELJKO KOMŠIĆ: STAVOVI AMABASADE IZRAELA SU KONTRADIKTORNI

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić reagovao je pismo izraelske ambasade u kojem se navodi da su hrvatski prijedlozi Izbornog zakona dobrodošli. Komšić je istakao da stavovi ambasade Izraela sadrži nekoliko vidnih kontradiktornosti.

Ističe da se prva kontradiktornost odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama.

“U istoj izjavi kaže se da se podržava ‘legitimno predstavljanje’ kao izraz konsicijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji”, navodi Komšić.

Druga kontradiktornost se odnosi na to što zagovornici konsicijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, za što Komšić ističe da vjeruje da nije zvanična politika Izraela.

“Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite ‘interpretatore’ i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u Bosni i Hercegovini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa”, poručio je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Komšić je istako da BiH prema univerzalnim principima vode aspiracije za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok politike “konsocijacija” i etničkih podjela odaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Iz toga razloga Komšić smatra da je pojašnjavanje stavova Izraela veoma važno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.