Jednostavna čokoladna glazura često ne može baš dobro da se sječe kad se ohladi.
Kako bi sve izgledalo savršeno, postoji jednostavan trik:
Kada se kolač i glazura ohlade, fenirajte ga minut s najmanjim stepenom toplote na fenu kako bi se glazura fino učvrstila i bila predivno sjajna. Vidjet ćete da će kolač izgledati kao iz izloga slastičarne ili iz knjiga recepata.
Sastojci
Za tijesto vam je potrebno:
- 175 g mekog maslaca
- 100 g šećera
- 4 jaja
- 80 g rikota sira
- 250 g integralnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 250 ml likera od jaja
- 150 g zamrznutih malina
Za glazuru:
- nekoliko kašika likera od jaja
- šećer u prahu
- 3 kašike soka od limuna
Priprema
1. Namastite kalup za kuglof s malo maslaca i zagrijte rernu na 170 stepeni.
2. Umutite meki maslac sa šećerom u kremastu smjesu. Dodajte žumanca, bjelanca, rikotu, integralno brašno i prašak za pecivo i miksajte sve oko dvije minute. Na kraju dodajte liker od jaja.
3. Napunite 2/3 tijesta u kalup za kuglof i stavite sloj zamrznutih malina na tijesto. Prekrijte maline preostalim tijestom i poravnajte.
4. Pecite kuglof oko sat vremena.
5. Izvadite kuglof iz kalupa na rešetku za pečenje i ostavite da se ohladi.
6. Pomješajte malo šećera u prahu, sok od limuna i liker od jaja za glazuru. Raspodijelite glazuru po kolaču.