ŽENE OTKRILE NAJBOLJE NAČINE ZA PREBOLJEVANJE PREKIDA VEZE

Ono zastrašujuće kod prekida veze je činjenica da ne znamo kako ćemo se poslije njega osjećati. Dok su neki brzi i bezbolni, drugi su razarajući, teški i čini se kao da nam treba vječnost da ih prebolimo.

Ljubav je svojevrsna droga i kakav god bio prekid, on svejedno označava kraj nečega.

Ove žene podijelile su savjete za najbolje preboljevanje prekida, zasnovane na njihovim ličnim iskustvima slomljenog srca.

Uzmite si vremena da prihvatite

  • Jednom sam bila u nezdravoj vezi koja nije dugo potrajala. Tada sam mislila kako sam u redu s tim, jer zašto bih se zamarala oko nečega što nikad nije ni bilo prava veza. Kasnije sam se suočila s napadima panike i tek tada sam shvatila koliko je sve uticalo na mene. Kroz terapije, shvatila sam koliko je važno na vrijeme shvatiti što se događa i to prihvatiti. Zapamtite, vaša osjećanja su ispravna i ne trebate se osjećati krivim zbog toga – rekla je Leila.

Vrijeme doista sve liječi

  • Nakon prekida s dečkom za kojeg sam mislila da je ‘onaj pravi’ iscrpljivala sam se izmišljanjem raznih scenarija u glavi. Nisam si mogla pomoći. Svi su mi govorili da vrijeme liječi rane, ali mislila sam da je to glupost. No, ispostavilo se da je stvarno tako. Jednog dana samo mi je sjevnulo kako nisam pomislila na njega. Zatim je prošao još jedan dan, pa sedmica, a zatim i mjesec. Vremenom su njegovu prazninu ispunile nove osobe i dešavanja – dodala je Catherine.

Maknite ih s društvenih mreža

  • Nakon što se moja duga veza završila, postala sam opsjednuta društvenim mrežama. Provodila sam sate na njegovom profilu, ali i profilima njegove porodice i prijatelja. Umišljala sam gdje je i šta je. Nakon razgovora sa bliskom osobom shvatila sam koliko je sve prešlo granice normalnosti. Obrisala sam sa društvenih mreža i njega i sve koji imaju veze s njim. To je bila najveća usluga koju sam si mogla učiniti – nastavila je Tamsin.

Napravite nešto za sebe

  • Nakon svakog prekida pokušavam nešto naučiti i postati bolja osoba. Također, pokušavam se zaokupiti stvarima koje me ispunjavaju. Učenju novog jezika, putovanjima, novim hobijima, druženju s prijateljima. Tako je malo dovoljno da budemo sretni – kaže Eve.

Čuvajte samopoštovanje

  • Nakon prekida krivila sam sebe za to što se dogodilo. Pitala sam se šta sam pogrešno uradila i hoću li se više ikad zaljubiti. Za nekoga ko je inače samouvjeren, moje samopouzdanje je dotaklo dno. Jednog dana ukućani su sjeli sa mnom i počeli nabrajati sve razloge zbog kojih vrijedim kao osoba. Iako mi je to tada djelovalo bezveze, natjerali su me da se podsjetim svojih kvaliteta i ponovo zavolim sebe -, rekla je Rachel.

Naučite da sami budete razlog svoje sreće

  • Mislim da se svi trebamo zapitati ukoliko se ne osjećamo ugodno kada nismo u vezi ili kada ostanemo bez partnera. Moje fokusiranje na potrebu da budem u vezi potpuno me je oslijepilo za crvene alarme koji su se palili. Naposlijetku sam shvatila da nije strašno biti sam. Naprotiv, lijepo je. Možda zvuči otrcano, ali istinski je vrijedno biti razlog svoje sreće – priznala je Alisha.

Ne tražite razloge

  • Nakon što me ostavio dečko, kojeg zapravo nikad nisam ni zanimala, osjećala sam se jadno. Očajnički sam tražila da još jednom porazgovaramo, ubjeđivajući samu sebe da ću tako lakše prihvatiti situaciju. Kad sam se osvijestila, shvatila sam da nikada ne bih dobila odgovore koje tražim i da je u takvim situacijama jedino ispravno zatvoriti tu knjigu. Kada sam se pomirila s tim, bila sam spremna da krenem dalje – istakla je Natasha.

Saznajte šta (ne) želite

  • U ranim 20-tim bila sam s momcima koji su me pokušavali kontrolisati i promijeniti. Odlučivali su šta ću obući, a jedan mi je čak i otvoreno priznao kako ne bi bio sa mnom kada bi znao da patim od anksioznosti i depresije. Nakon takvih veza, znala sam nešto više o tome šta želim, a šta ne. Shvatila sam i kako se želim osjećati u vezi. Ta saznanja dovela su me do sadašnjeg zaručnika koji me prihvata i voli baš onakvu kakva jesam. To je nešto što svaka žena zaslužuje – završila je Fay.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.