ŽENE OTKRILE ŠTO IH JE NAJVIŠE IZNENADILO KAD SU POSTALE MAME, JEDNA STVAR SE ISTIČE

Glavno iznenađenje za novopečene mame nakon porođaja je koliko malo vremena imaju za sebe. To je otkriveno istraživanjem provedenim među hiljadu mama koje su rodile u posljednjih 10 godina.

Neke je začudilo koliko stvari odjednom moraju ponijeti kad izlaze iz kuće i koliko im dugo treba da uopće izađu iz kuće, kao i koliko često je novorođenče gladno. Ali nisu sva iznenađenja loša – mame su zadivljene korisnosti dojenja i bliskosti koju osjećaju s bebom dok je hrane.

Mnoge mame iznenadilo je koliko im dugo traje oporavak

Istraživanje je pokazalo da se 79 posto mama iznenadilo nekim stvarima s kojima se nisu susrele do postnatalnog razdoblja. Polovica za njih krivi ljude koji o tome ne govore iskreno, dok 43 posto kaže da su to stvari koje se ne događaju u filmovima ili serijama.

48 posto žena priznalo je da im je bilo teže nego što su očekivale. Četiri od deset žena kažu da bi im otvoreni razgovor olakšao to razdoblje, dok svaka treća smatra da bi im bilo lakše da su imale prijatelje ili članove porodice u blizini.

Čak 65 posto mama bilo je iznenađeno koliko im je vremena trebalo da se oporave od trudnoće i poroda psihički i fizički. Ali 67 posto ispitanica priznalo im je da su same sebi u to vrijeme bile na drugom mjestu, a beba na prvom.

Evo 10 najvećih iznenađenja koja su navele novopečene mame:

    koliko malo vremena imate za sebe

    koliko stvari nosite kad izlazite

    koliko majčinstvo može biti usamljeno

    brzina kojom zaboraviš na život prije djece

    koliko je vremena potrebno za izlazak iz kuće

    koliko možete izdržati bez sna

    koliko se mijenjaju prioriteti

    koliko ljudi ima mišljenje o tome kako biste se trebali brinuti za svoju bebu

    činjenica da je vaše tijelo stvorilo dijete

    koliko teško može biti dojenje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.