ŽENE SE KUNU DA JE OVO ORIGINALAN RECEPT: BOLJU BAKLAVU NIKAD NEĆETE PROBATI AKO JE NE PRAVITE NA OVAJ NAČIN

Ako niste sigurni koji recept da slijedite, evo originalnog, gdje se trpeza na praznik ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog našeg tradicionalnog slatkog jela.

Sastojci:

1 kg gotovih kora za baklavu,

900 g mljevenih oraha,

100 g krupno sjeckanih oraha,

50 g šećera

250 g putera

100 ml ulja.

Za preliv: 1 kg šećera, voda i limun.

Priprema:

Pripremiti preliv – sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera). Kuhajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne smije da bude previše gust. Gustina treba da bude između sirupa i vode. U skuhan preliv dodajte limun isječen na kriške. Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi prije nego što se prelije baklava.

Isjeći kore po mjeri pleha u kojem će se baklava peći. Istopiti puter na laganoj vatri, paziti da ne promjeni boju i promiješati ga sa uljem. U pleh prvo staviti tri kore koje treba premazati puterom i uljem (neka ova smjesa bude topla, to će dati hrskavost kori), pa na prve tri kore staviti sve sjeckane orahe. Preko staviti dvije kore, pa namazati smjesom od putera i ulja (možete smjesu da stavite i na svaku koru), pa posutu mljevene orahe, koje ste prethodno pomiješali sa 150 grama šećera. Ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal.

Na kraju, baklavu pokrijte sa tri kore i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim posljednje. Prije sječenja, pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte sve. Baklavu potom sijecite u oblik dijamanta.

Stavite u rernu, prvo desetak minuta na 190 stepeni, dok ne dobije svijetlosmeđu boju, a onda 45 minuta sušite na 150 stepeni.

Ako vam se učini da će biti previše tamna, pokrite je aluminijskom folijom i nastavite da pečete.

Provjerite da li je pečena tako što ćete viljuškom razmaći baklave i pogledati da li je i dno pečeno. Vruću baklavu zalijete hladnim prelivom i pritisnite tepsijom ili plehom da bi se kore izravnale.

Baklava ne bi trebalo da bude pritisnuta duže od deset minuta. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mjestu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BANKROTIRAO AUSTRIJSKI PROIZVOĐAČ PLANETARNO ČUVENIH MOZART KUGLI

0
Kompanija "Salzburg Schokolade" iz austrijskog Grodiga širom svijeta je poznata po slatkišima "Mozart kugle", a sada je podnijela zahtjev za stečaj.