ŽENE SU SRETNIJE BEZ MUŽA I DJECE: KAŽU ISTRAŽIVANJA, A DA LI SE VI SLAŽETE?

Ako si muškarac, vjerovatno bi trebalo da se oženiš; ako si žena, bolje nemoj...

Mnogi su nagađali, ali sada je nauka potvrdila: neudate i žene bez dece su najsretnija grupa u populaciji. Imaju veću vjerovatnoću da imaju duži životni vijek od svojih vršnjaka koji su u braku i koji odgajaju decu, smatra vodeći stručnjak za ispitivanja sreće.

Paul Dolan, profesor bihevioralnih nauka na Londonskom univerzitetu, rekao je da najnoviji podaci pokazuju da tradicionalni načini koji su se koristili za mjerenje uspjeha nisu povezani sa srećom – posebno sa podizanjem djece i brakom.

  • Postoje jako dobra longitudinalna istraživanja kojima smo dobili čvrste rezultate, ali ću učiniti svima medveđu uslugu i samo ću reći: ako si muškarac, vjerovatno bi trebalo da se oženiš; ako si žena, bolje nemoj.

On objašnjava da se muškarci u braku “smiruju”.

  • Manje rizikujete, zarađujete više novca na poslu i živite malo duže. Ona, sa druge strane, to mora da trpi, i umire ranije nego da se nikada nije udavala.
  • Najzdravija i najsretnija populaciona podgrupa su žene koje se nikada nisu udavale niti imale djecu – rekao je Dolan. U svojoj najnovijoj knjizi, Dolan prilaže dokaze koji pokazuju povezanost zadovoljstva i nezadovoljstva sa brakom.

Druge studije koje su se bavile ispitivanjem finansijskih i zdravstvenih prednosti braka za muškarce i žene u prosjeku, po njegovom mišljenju, se mogu pripisati emocionalnoj podršci, zbog koje se oženjeni ljudi osjećaju sigurnije kada rizikuju ili kada imaju problema sa zdravljem.

Međutim, Dolan kaže da kod muškaraca postoji više zdravstvenih prednosti od braka, jer preduzimaju manje rizika. Na zdravlje žena brak uglavnom nije uticao, pri čemu su udate žene srednjih godina bile izložene većem riziku od fizičkih i mentalnih bolesti nego njihove neudate vršnjakinje.

Uprkos prednostima života bez djece za žene, Dolan kaže da postojeći narativ koji nameće mišljenje da su brak i djeca znakovi uspjeha dovode do proširenja stigme koja može dovesti do toga da se neke neudate žene osjećaju nesretno.

  • Vidite slobodnu ženu od 40 godina koja nikada nije imala djecu – “Bože, kakva šteta, zar ne? Možda ćeš jednog dana upoznati onog pravog i sve će se promijeniti”. Ne, možda će upoznati pogrešnog muškarca i to će se promijeniti. Možda će sresti tipa koji je čini manje sretnom i zdravom i prije će umrijeti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UPRKOS IZRAELSKIM OGRANIČENJIMA: OKO 125.000 PALESTINACA KLANJALO DŽUMA-NAMAZ U AL-AKSI

0
Oko 125.000 palestinskih vjernika u petak je klanjalo treći džuma-namaz u ovogodišnjem ramazanu, mjesecu posta, u džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) uprkos izraelskim ograničenjima.