ZENICA: ODRŽANA TRIBINA O POLOŽAJU UJGURSKIH MUSLIMANA U KINI

Muftijstvo zeničko i Medžlis Islamske zajednice Zenica organizovali su večeras u Zenici javnu tribinu pod nazivom "Politika Kine spram Ujgurskih muslimana", na kojoj su svi prisutni imali priliku saznati više o utjecaju Kine u svijetu i regiji, te informacije o položaju manjine Ujguri u Kini.

Prema riječima muftije zeničkog, Mevludina Dizdarevića, ova tribina za cilj je imala da informiše javnost o ovoj temi.

“Imamo ambiciju da rasvijetlimo jednu globalno važnu temu. Bosanski muslimani imaju svoje izazove o kojima svakako govorimo, a uvažavajući moralni i svaki drugi integritet i činjenicu da pokažemo suosjećanje sa drugima, s obzirom na to da su i drugi pokazali suosjećanje sa nama, smatrali smo potrebnim da organiziramo ovu tribinu uvažavajući medijske izvještaje koji se tiču tretmana velikog broja muslimana Ujgura od države Kine. Mi smo svjesni da je javnost na neki način preopterećena time što se dešava, imamo mnogo različitih izvora šta se tamo dešava i imamo svojevrsnu medijsku mećavu koja nam onemogućava da stvari sagledamo onakvim kakve jesu”, rekao je Dizdarević, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodao je kako ova tribina nema za cilj osuđivanje države Kine.

“Mi nismo ovdje da osuđujemo Kinu niti politiku te države, nego da sagledamo na temelju relevantnih autora šta se tamo zaista dešava. Cilj je da saznamo šta se dešava i da javnost obavijestimo, postoje različiti izvještaji koji govore o najcrnjim stvarima, da li je to tačno ili nije ne možemo znati ako nemamo uvid, a upravo govornici imaju za cilj da daju uvid u stvari koje se tamo dešavaju”, rekao je Dizdarević.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Sead Turčalo bio je jedan od predavača na tribini održanoj večeras u Zenici. Turčalo je govorio o vanjskoj politici Kine te načinu ostvarivanja utjecaja ove države u svijetu i regiji.

“Ono o čemu ja govorim je segment koji se odnosi na vanjsku politiku Kine i njen utjecaj u regiji, način na koji se ostvaruju politički, ekonomski i drugi aspekti utjecaja i kako se on reflektira na naše integracije u EU. Ulaganja Kine u energetski sektor su malo drugačija od onoga što Evropska unija zahtijeva od zemalja regije. Kina preferira ulaganja u termoelektrane na pogon sa određenim gorivima, dok EU želi čistu energiju. I u tom smislu Kina koristi činjenicu da zemlje regije koriste većinom ugalj i investiraju u to i investiraju na način da je infrastruktura i sve vezano za nju je dio kredita te se u velikoj mjeri se otvara mogućnost da se uđe u neku vrstu dužništva prema Kini, nakon čega u jednom trenutku oni preuzmu te infrastrukturne objekte te polako uđu u cijelu regiju. To je već urađeno od Grčke prema Srbiji, tako se to dešava i u BiH. Taj kineski utjecaj je za nas još uvijek poprilično neistražen teren, nova filozofija i uvijek, kao i u svemu treba biti oprezan i promišljati o mogućim posljedicama, odnosno, staviti na vagu benefite i posljedice”, rekao je Turčalo.

Harun Karčić, novinar i voditelj na Al Jazeera Balkans govorio je o pokrajini Xinjiang u kojoj živi oko 10 miliona Ujgura.

“Ujgurski muslimani prolaze kroz jednu neviđenu indoktrinaciju od strane države Kine. Kini je pokrajina Xinjiang veoma bitna iz ekonomskih i strateških razloga jer ta pokrajina vodi prema Cnetralnoj Aziji i nalazi se na ‘Putu svile’. Kina je u zadnjih desetak godina pokrenula jednu vrlo agresivnu kampanju asimilacije Ujgura i pacifikacije te pokrajine kako bi stavila pod potpunu kontrolu tu pokrajinu jer će budući kineski ekonomski koridor prema Evropi i Centralnoj Aziji prolaziti kroz tu pokrajinu. Više od milion Ujgura se nalazi u kampovima za reedukaciju gdje su prisiljeni da se odriču islama, i situacija je veoma loša. Mnoge organizacije poput Amnesty International i Human Rights Watch otvoreno podržavaju ugjurske muslimane dok muslimanske zemlje šute jer je Kina veoma bitan ekonomski investitor i strateški partner mnogih muslimanskih zemalja”, rekao je Karčić.

Karčić je napomenuo da je imao priliku razgovarati sa Ujgurima koji su prebjegli u druge zemlje.

“Ja sam razgovarao sa više Ujgura kroz protekle dvije godine, oni koji su bili poznatiji aktivisti prebjegli su u Maleziju, Tursku, Indoneziju, Pakistan i kažu da je situacija katastrofalna. Kažu da je politika koju Kina provodi veoma agresivna, da su porodice razdvojene, da se urušava društveno tkivo ujgurskih muslimana, da su im vrlo često zabranjeni nošenje marame ili puštanje brade, post u ramazanu i da ih to podsjeća na najtamnije dane ranog kineskog komunizma 50-ih godina. Najviše ih boli što cijeli svijet šuti i što o tome šute muslimanske zemlje”, rekao je Karčić.

Karčić je zaključio kako je situacija danas bolja nego prije 10 ili 15 godina kada se skoro ništa nije znalo o položaju Ujgura u Kini.

“Tibet naprimjer ima poznatog vođu, Dalaj Lamu koji često gostuje na televiziji, Ujedinjenim Narodima, dok Ujguri nemaju svog lidera u inozemstvu i neki od najpoznatijih lidera su u zatvoru. Nema nikoga da govori u ime Ujgura, ali je situacija mngogo bolja nego prije 10 ili 15 godina i sada se pažnja puno više usmjerava ka Ujgurima i o tome se puno više priča”, zaključio je Karčić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HARIS O ŽIVOTU SA MELINOM: MNOGO SAM ULOŽIO U NJU, ODNIJELA...

0
Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na svoj brak i da se poslije 22 godine ljubavi razvedu.