ŽERBO KOCKE IDEALNE ZA PRAZNIKE: JEDNOM KAD GA ISPEČETE ZNATI ĆETE ZAŠTO STE SE TRUDILI

Ova vrsta kolača je idealna upravo za praznike iako će vam oduzeti i ponešto vremena ali opet ne toliko da biste ga odmah prekrižili s prazničnog popisa.

Nije jednostavan kao keks, ali nije ni složen kao kakva torta. Sve što trebate je držati se recepta i par pravila prilikom oblikovanja kora.

Jednom kad ga ispečete, prelijete glazurom i narežete znati ćete zašto ste se trudili.

Recept je objavljen i na blogu autorice.

Sastojci

  •     kore
  •     400 g brašna
  •     200 g maslaca
  •     20 g šećera
  •     1 jaje
  •     prstohvat soli
  •     za kvasac
  •     ½ kocke (3,5 g) svježeg kvasca
  •     50 ml vrućeg mlijeka
  •     1 žličica šećera
  •     1 žličica brašna

    za prvi nadjev

  •     150 g lješnjaka
  •     160 g marmelade od aronije
  •     50 g šećera
  •     2 žlice ruma (ili soka od naranče)

    za drugi nadjev

  •     150 g badema
  •     160 g marmelade od marelice
  •     50 g šećera 2 kašike soka od narandže

    za glazuru

  •     100 g čokolade
  •     3 kašike ulja

Priprema:

Kore: Prvo pripremite kvasac: rastopite kvasac u toplom mlijeku, dodajte kašikicu šećera i brašna pa sve pomiješajte. Ostavite na toplom kako bi se kvasac aktivirao.

U zdjeli pomiješajte brašno, maslac narezan na listiće, šećer, jaje, prstohvat soli i uzdignuti kvasac. Zamijesiti čvrsto tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom oko pola sata.

Dok se tijesto diže uzmite lim (30 x 20 cm) u kojem ćete peći kolač, pa prema njemu odrežite 3 komada papira za pečenje koji će savršeno sjedati na dno lima. Pripremite i prozirnu foliju, preko nje ćete najlakše razvaljati kore.

Uzmite tijesto i podijelite ga na tri jednaka dijela. Najpreciznije ćete to napraviti pomoću kuhinjske vage, ali možete to učiniti i odoka.

Svaki komad tijesta stavite na komad pripremljenog papira za pečenje, prekrijte ga prozirnom folijom i onda preko nje razvaljajte kore na tačnu veličinu papira.

Pažljivo prebacite prvu koru u lim za pečenje. Nabodite je malo čačkalicom, pa je premažite marmeladom i posipajte lješnjacima i šećerom. Prebacite potom drugu koru, nabodite je čačkalicom pa i nju premažite marmeladom i posipajte bademima i šećerom.

Prebacite treću koru, nabodite je čačkalicom i sve stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni na 25 – 30 minuta. Pečen kolač dobro ohladite.

 Priprema nadjeva

Prvi nadjev:

Fino sameljite lješnjake pa ih pomiješajte sa šećerom. Marmeladu od aronije pomiješajte s rumom pa je otopite na laganoj vatri.

 Drugi nadjev

Fino sameljite badema pa ih pomiješajte sa šećerom. Marmeladu od marelice pomiješajte s rumom pa je otopite na laganoj vatri.

Glazura: Na laganoj vatri otopite čokoladu i ulje pa time prelijte ohlađeni kolač. Ostavite na hladnom neko vrijeme da se čokolada stisne pa narežite na ploške.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA PODRUČJU MUFTILUKA TUZLANSKOG U TOKU AKCIJA ‘OTVORIMO HILJADE VRATA’

0
Akcija pod nazivom „Otvorimo hiljade vrata“, koju Muftijstvo tuzlansko organizuje u saradnji sa svim medžlisima sa svoga područja, organizovana je i ove godine.