Nije jednostavan kao keks, ali nije ni složen kao kakva torta. Sve što trebate je držati se recepta i par pravila prilikom oblikovanja kora.
Jednom kad ga ispečete, prelijete glazurom i narežete znati ćete zašto ste se trudili.
Recept je objavljen i na blogu autorice.
Sastojci
- kore
- 400 g brašna
- 200 g maslaca
- 20 g šećera
- 1 jaje
- prstohvat soli
- za kvasac
- ½ kocke (3,5 g) svježeg kvasca
- 50 ml vrućeg mlijeka
- 1 žličica šećera
- 1 žličica brašna

za prvi nadjev
- 150 g lješnjaka
- 160 g marmelade od aronije
- 50 g šećera
- 2 žlice ruma (ili soka od naranče)
za drugi nadjev
- 150 g badema
- 160 g marmelade od marelice
- 50 g šećera 2 kašike soka od narandže
za glazuru
- 100 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Kore: Prvo pripremite kvasac: rastopite kvasac u toplom mlijeku, dodajte kašikicu šećera i brašna pa sve pomiješajte. Ostavite na toplom kako bi se kvasac aktivirao.
U zdjeli pomiješajte brašno, maslac narezan na listiće, šećer, jaje, prstohvat soli i uzdignuti kvasac. Zamijesiti čvrsto tijesto, pokrijte ga i ostavite na toplom oko pola sata.
Dok se tijesto diže uzmite lim (30 x 20 cm) u kojem ćete peći kolač, pa prema njemu odrežite 3 komada papira za pečenje koji će savršeno sjedati na dno lima. Pripremite i prozirnu foliju, preko nje ćete najlakše razvaljati kore.
Uzmite tijesto i podijelite ga na tri jednaka dijela. Najpreciznije ćete to napraviti pomoću kuhinjske vage, ali možete to učiniti i odoka.

Svaki komad tijesta stavite na komad pripremljenog papira za pečenje, prekrijte ga prozirnom folijom i onda preko nje razvaljajte kore na tačnu veličinu papira.
Pažljivo prebacite prvu koru u lim za pečenje. Nabodite je malo čačkalicom, pa je premažite marmeladom i posipajte lješnjacima i šećerom. Prebacite potom drugu koru, nabodite je čačkalicom pa i nju premažite marmeladom i posipajte bademima i šećerom.
Prebacite treću koru, nabodite je čačkalicom i sve stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni na 25 – 30 minuta. Pečen kolač dobro ohladite.
Priprema nadjeva
Prvi nadjev:
Fino sameljite lješnjake pa ih pomiješajte sa šećerom. Marmeladu od aronije pomiješajte s rumom pa je otopite na laganoj vatri.
Drugi nadjev
Fino sameljite badema pa ih pomiješajte sa šećerom. Marmeladu od marelice pomiješajte s rumom pa je otopite na laganoj vatri.
Glazura: Na laganoj vatri otopite čokoladu i ulje pa time prelijte ohlađeni kolač. Ostavite na hladnom neko vrijeme da se čokolada stisne pa narežite na ploške.