ZIMNICA: VRIJEME JE ZA AJVAR

Vrijeme je da se pravi ajvar. Ne izmišljajte nove recepte, pratite originalni. Najbolje je kupiti crvene paprike kurtovke, a one nisu najveće i najmesnatije.

Mnoge domaćice griješe što kupuju najveće paprike, misleći da će tako uštedjeti. Naprotiv, ove paprike su pune vode i sjemenki.

Sastojci:

  • crvene paprike,
  • so,
  • šećer,
  • ulje.

Priprema:

1. Paprike se operu i očisti se nožem sva nečistoća ili pokvareni dio te se pelu. Ispečene paprike se odmah stavljaju u kesu, da se napare. Kada se ohlade ljušte se.

2. Paprike moraju dobro da se ocjede prije nego što se stavi da se kuha ajvar, jer će se tako kraće kuhati i biti ukusniji. Ocjeđene paprike se melju mašinom za meso, kroz što uže rupice.

3. Nakon toga se kuhaju manje od sat i uvijek je bolje da to radite na srednjoj, nikako najjačoj vatri. Ajvar se stalno mješa, jer ne smije da zagori!

4. Tokom kuhanja ajvara provjeravajte ukus. Ukus mora da se poboljša uz pomoć soli i šećera, ali zavisi i od samih paprika.

5. Ajvar je gotov kada se varjačom povuče po dnu i – ostane trag. Tada se dodaje konzervans. Za 10 kilograma paprika je dovoljna jedna kesica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.