ŽIVOT PROŽET SKANDALIMA: EVO KO JE USTVARI MUZIČAR R. KELLY KOJI JE ZLOSTAVLJAO MALOLJETNICE

R&B zvijezda, R Kelly, punog imena Robert Sylvester Kelly, najpoznatija po hit pjesmi "I Believe I Can Fly", za koju je osvojio čak tri Gremija proglašen je krivim po svim tačkama optužnice nakon više od 20 godina optužbi za seksualno zlostavljanje, podmićivanje i reketiranje.

Njegov je privatni život bio prožet skandalima i kontroverzama te je od početka svoje karijere bio optuživan za seksualna uznemiravanja, najčešće maloljetnica, no sve optužbe je negirao.

Tokom 90-ih godina, imao je više hitova na top 40 nego bilo koji drugi izvođač.

U junu 2002. Kelly je optužen za kazneno djelo povezano s dječjom pornografijom. Sljedeće godine ponovo je optužen na Floridi po sličnim optužbama, ali su te optužbe kasnije odbačene.

Godine 2018. ponovo je došao u fokus javnosti zbog BBC-jevog dokumentarca “R. Kelly: Sex, Girls and Videotapes”.

U dokumentarcu je bivša Kellyjeva djevojka tvrdila da je pjevač natjerao na seks s drugim ženama, od kojih je jedna imala samo 14 godina.

U aprilu te iste godine još je jedna mlada žena istupila s optužbama protiv Kellyja. Prema riječima njenog advokata, žena je s pjevačem započela osmomjesečnu vezu u junu 2017., u dobi od 19 godina, a za to vrijeme on je zarazio spolno prenosivom bolešću.

U maju 2018. Spotify je izbrisao R. Kellyja sa svih popisa za reprodukciju.

Keli je 23. jula 2018. objavio 19-minutnu pjesmu “I Admit” (Priznajem), u kojoj se osvrnuo na optužbe.

U januaru 2019. “Lifetime” je emitirao dokumentarni film u šest dijelova “Surviving R. Kelly”, koji je podigao javnost na noge.

Radi se o detaljnom portretu kontroverznog pjevača i njegovog braka s tada 15-godišnjom pjevačicom Aaliya.

U februaru je advokat Michael Avenatti otkrio da je vlastima dostavio videokasetu na kojoj se navodno vidi kako Kelly učestvuje u seksualnim aktivnostima s maloljetnom djevojčicom.

Krajem februara, dan nakon što su još dvije žene istupile s optužbama, Kelly je službeno optužen po 10 tačaka za teško kazneno seksualno zlostavljanje.

Te se večeri predao čikaškoj policiji, a tri dana kasnije napustio je zatvor nakon što je uplatio kauciju od 100.000 dolara.

U avgustu ove godine ponovo je započelo suđenje Keliju, a 28-godišnja Jerhonda Johnson Pace bila je prva svjedokinja na suđenju. Poroti je rekla da je pjevač znao da je bila maloljetna kada su imali spolne odnose. Dodala je kako mu je isprva rekla da ima 19 godina, ali mu je na dan kada su prvi put imali spolni odnos otkrila da je maloljetna.

Kellyjeva advokatica Nicole Blank Becker tvrdi da su njegove navodne žrtve pristale na seksualne odnose jer su bile njegove obožavateljice. Prikazala je svog klijenta kao žrtvu, rekavši kako su neke žene uživale u tome što svojim prijateljima mogu reći da su u vezi sa superzvijezdom.

U muzičkoj industriji brojne zvijezde su se distancirale od Kelija, a neki ga, poput Lady Gage, i otvoreno kritiziraju.

Budući da je R.Kelly sada konačno optužen po svim tačkama, strani mediji pišu da bi mogao biti osuđen na nekoliko decenija zatvora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE