ZNAMENITOSTI U BIH OSVIJETLJENE NARANDŽASTOM BOJOM U ZNAK BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Najznačajnije institucije i znamenitosti u našoj zemlji večeras su osvjetljeni narandžastom bojom u znak borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Među njima su sarajevska Vijećnica i Stari most u Mostaru.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, svaka druga žena od navršene 15. godine doživjela je neki oblik nasilja.

“Ova negativna statistika nas primorava da se aktivno uključimo u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu”, ističu iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Tim povodom večeras su u suradnji sa gradskim vlastima u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Jajcu osvijetljene najznačajnije institucije i znamenitosti u tim gradovima u narandžastu boju. Narandžasti dan se obilježava svakog 25. u mjesecu kada se skreće pažnja na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Foto: Klix.ba

Kako ističu iz KULT-a, danas je potrebnije nego ikada ranije spriječiti nasilje jer je od početka pandemije virusa COVID-19, u prvih sedam mjeseci 2020. godine, došlo do naglog povećanja broja zahtjeva za prijem u sigurne kuće.

Uspoređujući brojke od 2019. godine sa 347 žrtava i 2020. godine sa 519 žrtava, u prvih sedam mjeseci broj prijema u sigurne kuće, kako navode porastao je za 50 posto.

U istom periodu broj poziva na SOS linije porastao je sa 2.833 na 4.158, što je povećanje za 47 posto, što jasno ukazuje koliko je potrebna svaka borba protiv nasilja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.