Neke predmete koje koristite kod kuće morate hitno izbaciti iz upotrebe ili pretvoriti samo u “uspomenu”, jer je njihov rok trajanja odavno prošao i ne bi više trebalo da ih koristite kako ne bi narušavali higijenu.
Drvene kašike
Mijenjajte ih svake tri godine ili kada primijetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.
Ne zaboravite da je drvo porozni materijal koji upija mirise i vlagu, ali i sve bakterije.
Zato drveni pribor perite odmah nakon korištenja, nemojte ga predugo kvasiti među prljavim suđem i nemojte ga sušiti na vlažnom mjestu.
Gumene lopatice
Mijenjajte ih svake dvije godine ili kada su vidno izgrebane, istopljene ili su promijenile boju. Špatule imaju i jedan higijenski problem.
Naime, većinom su napravljene od dva dijela, drške i glave. Upravo je spoj između ta dva dijela mjesto u koje ulaze ostaci namirnica koje se koriste i ono se teško čisti.
Kada primijetite talog koji ne možete ukloniti, onda je vrijeme za nove špatule.