ZNATE LI KAKO SE PRAVI TORTA OD KOKOSA? EMA I MERJEM UZ POMOĆ NAŠE ALMASE OTKRIVAJU VAM TAJNU SAVRŠENOG DESERTA

Dvije sjajne, vesele i raspoložene tinejdžerke napravile su sjajnu tortu od kokosa.

Ema Curak i Merjem Jejna donijele su osmijeh i dobro raspoloženje, što ste mogli vidjeti u današnjem izdanju emisije „Slatki recept by Dolcela“.

Torta od kokosa brzo i jednostavno se napravi, a savršena je poslastica kojom ćete uljepšati vikend ukućanima i prijateljima.

Za tijesto vam je potrebno:

4 bjelanjka

200 g šećera

1 kašika brašna

1 kašičica praška za pecivo Dolcela

200 g kokosovog brašna

Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg. Dodajte šećer i miksajte dok se šećer ne oto¬pi. Postepeno dodajite prosijano brašno s praškom za pecivo. Zatim dodajte kokosovo brašno, te miješajte pjenjačom. Kalup dimenzija 20 x 27 cm obložite papirom za pečenje. Izlijte smjesu i pecite na 180 °C 20-ak minuta.

Na pečenu i ohlađenu koru dodajte preliv napravljen od:

200 g čokolade za kuhanje Dolcela

 6 kašika ulja

Stavite u frižider da se čokolada stisne.

Za kremu vam je potrebno:

 4 žumanjka

3 kašike škroba Gusnel Dolcela

250 ml mlijeka

6 kašika šećera

2 vanilin šećera Dolcela

100 g čokolade za kuhanje Dolcela

250 ml vrhnja za šlag Šlag 5+ Dolcela

U 100 ml mlijeka razmutite škrob¬no brašno i žumanjke, pa ukuhajte u ostataku mlijeka s prethodno otopljenim šećerom. Kuhajte do gustoće pudinga, sklonite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Miješate dok se čokolada ne otopi pa ostavite da se ohladi, uz povremeno miješanje, da se ne bi stvorila ko¬rica. Vrhnje za šlag čvrsto umutite i dodajte u ohlađenu kremu. Još kratko miksajte kako  bi krema postala glatka. Prelijte kremu po čokoladnom sloju. Ohladite i ukrasite kakaom ili ribanom čokoldaom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŠTA NE VALJA JESTI NA PRAZAN STOMAK: HRANA KOJA SE TEŠKO...

0
Čak i da nemate osetljiv želudac, postoje namirnice koje će mu teže “pasti” ujutro, odnosno kad je prazan, pa bi ih trebalo izbjegavati.