ZNATE LI KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU MEKOG I OŠTROG BRAŠNA: KADA SE KOJE KORISTI

Vjerovatno se i vi nekad bili u dilemi koje brašno treba da koristite za pripremu nekog recepta - oštro ili meko (glatko).

Ono s čim sigurno nećete pogriješiti je mjerica pola oštrog, pola mekog. Ipak, dobro je znati i za šta se tačno koja vrsta brašna koristi.

Između oštrog i glatkog brašna nema značajne razlike, a glavna je u načinu mljevenja. Bijelo brašno dobija se finim mljevenjem jezgra, a što se više puta pšenica melje, dobija se finije brašno. Iako je mala razlika između oštrog i mekog brašna, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste dobili zadovoljavajući rezultat. Jer, kao što znate, recepti su osjetljiva stvar.

Meko brašno je malo finije od oštrog brašna pa je idealno za pravljenje hljeba, lisnatog i dizanog tijesta, peciva, savijača, krofni i mafina. S druge strane, oštro se koristi za kuhana tijesta, zgušnjavanje sosa, za kore za kolače, palačinke, keks i za pohovanje.

Istina je da nema najboljeg brašna, već je najbolje pratiti recepte i sopstveno kulinarsko umijeće i upotrijebiti ono koje vam najviše odgovara, a to ćete saznati isprobavanjem, piše Joy the Baker.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE