Sigurno vam se već dogodilo da je krompir koji ste kupili u prodavnici i ostavili za kasnije proklijao prije nego ste ga stigli iskoristiti. Mnogi zanemare klice, odrežu ih i ipak pojedu krompir. Međutim, postoje brojne negativne posljedice koje donosi ovaj potez.
Naime, proklijali krompir ima veliku količinu solanina,
blago toksične tvari koja kod ljudi izaziva simptome poput glavobolje, proljeva
i povraćanja.
Važno je dobro osmotriti krompir prije nego ga počnete
spremati za ručak. Da li ima klice i je li naboran i mekan? Ako jeste, onda
vjerovatno u sebi ima veliku količinu solanina i nije siguran za konzumiranje.
Međutim, ako je i dalje tvrd, ima svoju formu i tek poneku
klicu, onda se može iskoristiti. Odsjecite zelene dijelove i one na kojima su
klice i zatim ga dobro operite prije konzumiranja.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.