ZNATE LI KOLIKO JE MAGNEZIJA POTREBNO ŽENI, A KOLIKO MUŠKARCU

Mogi pate od nedostatka magnezija koji se često manifestira grčevima u listovima nogu.

Bol se najčešće javlja u noći tijekom spavanja. Mišići se odjednom počinju grčiti, listovi postanu tvrdi kao kamen i izrazito bolni, a nerijetko se grčenje širi i na stopalo. Bol je tako jaka da se osoba naglo budi.

Nakon toga nemoguće je vratiti se ugodnom noćnom snu. Čak i kad grčevi popuste i nestanu, ostaje osjećaj napetosti i strah od ponovnog napada boli.

Od ove neugodne pojave posebno pate žene, a bolna buđenja česta su i kod osoba koje se amaterski bave sportom, starijih ljudi i oboljelih od šećerne bolesti.

Činjenica da do grčeva najčešće dolazi noću proizlazi iz prirodne oscilacije razine magnezija u tijelu. Preparate magnezija najbolje je uzimati uvečer kako bi se spriječio pad razine ovog minerala u ranim jutarnjim satima. Na taj način omogućava se učinkovita noćna zaštita i spriječava pojava bolnih grčeva u listovima, uz miran san.

Također, magnezijev klorid može biti i sastavni dio kupki za opuštanje, te može poslužiti prilikom izrade šumećih kuglica. Magnezij dokazano doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Ukoliko ste se prepoznali, evo nekoliko stvari koje biste trebali znati ako patite od nedostatka magnezija.

Magnezij, ukoliko se govori o dodacima prehrani, može se nabaviti u različitim kemijskim i farmaceutskim oblicima. Najzastupljeniji na našem tržištu su magnezijev oksid, magnezijev citrat, magnezijev klorid, u farmaceutskim formulacijama kao što su šumeće tablete, prah, kapsule ili tablete. Ženama je otprilike potrebno 250 – 280 mg dnevno, a trudnicama i muškarcima nešto više, oko 350 mg.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POPULARNA SIJAMSKA BLIZANKA UDALA SE ZA VOJNOG VETERANA

0
Sijamska blizanka Abby Hensel, koja je postala poznata kada se zajedno sa sestrom Brittany pojavila u showu Oprah Winfrey 1996. godine, se udala.