ZORAN MILANOVIĆ ŽELI POVUĆI HRVATSKE VOJNIKE IZ AFGANISTANA

"Da, odmah. Prošlo je 16 godina i vidite da ni Amerikanci nisu načisto što da rade", odgovorio je novoizabrani predsjednik Zoran Milanović, u sučeljavanju s još uvijek aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, na pitanje o povlačenju vojnika iz Afganistana.

A i u jučerašnjem intervjuu za Novu TV, prvom nakon izbora, budući vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske Milanović je potvrdio da misli ozbiljno.

“Stalno ću to (da se naši vojnici povuku, op.a.) inicirati, to je potpuno bezglava misija. Tamo nema rješenja, pitanje je kad će se SAD povući”, rekao je izabrani predsjednik odgovarajući na novinarsko pitanje. Doduše, to je bio prilično čudan odgovor na pitanje hoće li formalno inicirati povlačenje, ali zanemarimo to zasad.

Predsjednik, barem u slučaju vojske, nije samo neko ko u maniri opinion makera gura neke teme u javnom prostoru, ko neobvezujuće predlaže i kritizira, već i vrhovni zapovjednik koji donosi formalne odluke. Vojska je, uz sigurnosne službe i vanjsku politiku, jedna od najbitnijih domena koje pokrivaju skromne predsjedničke ovlasti, piše Index.

No za to je, barem sudeći prema prethodnom slučaju povlačenja hrvatskog kontingenta sa sirijske Golanske visoravni (koja je pod izraelskom okupacijom) 2013., potrebna i odluka sabora i predsjednika.

Milanović: To nije naš rat, to nije čak ni NATO-ov rat

Stoga nije jasno hoće li Milanović zaista moći narediti povlačenje iz Afganistana, ali jasno je da to želi napraviti. To je prvi put dao do znanja još u julu, nakon vijesti o tragičnoj smrti hrvatskog vojnika Josipa Briškog u napadu bombaša samoubice na vojni konvoj koji je putovao u kamp pored Kabula. Još dvojica hrvatskih vojnika ranjena su u tom napadu.

“To nije naš rat, to nije čak ni NATO-ov rat. Mi smo smanjili hrvatski kontingent na 50 vojnika i onda se kasnije opet povećao. Mislim da Hrvatska treba povući svoje vojnike iz Afganistana”, rekao je tada Milanović novinarima.

Naravno, osim pitanja hoće li Hrvatska zaista prekinuti svoje sudjelovanje u NATO-ovoj misiji nakon gotovo 17 godina (sam rat traje jedva nešto duže, oko 18 i po godina), nameće se i pitanje treba li Hrvatska to napraviti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE