ŽRTVE AGRESIJE NA BIH ZA HAYAT: EVROPA NIŠTA NIJE NAUČILA IZ PRIMJERA BOSNE! PALI SU NA ISPITU U IRAKU, LIBIJI, JEMENU, UKRAJINI

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, građani Bosne i Hercegovine, osim što pružaju iskrenu podršku Ukrajini, kod mnogih je ova agresija probudila bolna sjećanja i traume koje su osjetili na vlastitoj koži.

Da se nikada nikome ne ponovi, riječi su koje su se izgovarale nakon agresije na BiH, nakon Srebrenice, nakon brojnih grobnica, logora… No, ponavalja se, u srcu Evrope, u 21. stoljeću. Ponovo građani Bosne i Hercegovine s neizvjesnošću i zabrinutošću gledaju u svoju budućnost. O tome zašto nam je važna Ukrajina i koliko je sličnosti između ove dvije agresije, u našoj emisiji ‘Dobar dan BiH’ razgovarali smo sa Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja “Žena – žrtva rata”, te Muratom Tahirovićem, predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Subašić je na početku kazala kako svi oni koji su doživjeli agresiju u Bosni i Heregovini mogu razumjeti sve ono sa čim se susreće Ukrajina i njen narod.

  • Mi znamo šta znači agresija, a to je kada vam ubiju muža, siluju kćerku ili odvedu sina. Sa majkama Ukrajine se susojećamo i bitno je da majke dignu svoj glas. Žalosno je da svijet i Evropa nisu ništa učinili da do ovoga ne dođe, ne samo u Ukrajini, nego i u Libiji, Siriji, Iraku. Ovo što se dešava u Ukrajini kao da se dešava u Bosni i Hercegovini, noćima ne mogu da spavam – kazala je Subašić.

Hasečić je navela kako međunarodna zajednica ništa nije naučila iz primjera agresije na Bosnu i Hercegovinu.

  • Sve nas ovo vraća nas u 1992. godinu, htjeli mi to ili ne, tjera nas da se prisjećamo ono što smo mi prožoivjeli. Vidjela sam da je ministar vanjskih poslova Ukrajine kazao da Rusi siluju po Ukrajini. Međunarodna zajednica se zaklela da se Bosna neće ponoviti nikada nikome. U našem udruženju imamo stotine poziva od preživjelih žrtava koje su jako uplašene. Imali smo sastanak sa predstavnikom Haškog tibunala u Sarajevu. O žrtvama niko ne vodi računa, to je strašno za građane, pogotovo one koji su to osjetili na svojoj koži – istakla je Hasečić.

Tahirović je izjavio kako agresija Rusije na Ukrajinu ima dosta sličnosti sa agresijom tadašnje Jugoslavije, a današnje Srbije na Bosnu i Hercegovinu

  • Međutim, na Bosnu i Hercegovinu je izvršena agresija i od strane Hrvatske i Srbije. Razlika koja je bitna jeste ta da je svijet otvorio vrata i dopremio veliko naoružanje Ukrajini koje joj pruža mogućnost da se odupre agresiji Rusije. Mi to nismo imali. Sa žaljenjem gledamo dešavanja u Ukrajini, ali i svo to naoružanje koje nismo imali. Bio sam pripadnik Armije tri godine i znamo protiv čega smo se borili. Morali smo otimati pušku da bi se suprotstavili agresoru. Ukrajina je tu u prednosti, ostalo je sve veoma slično. Ukrajina pokušava preko međunarodnog suda da optuži Rusiju za agresiju i nadam se da će imati uspjeha. Mi smo na pravnom putu pobijedili. Pod embargom smo zabilježili, arhivirali i dokazali svaki ratni zločin. Prije svega zahvaljujući Aliji Izetbegoviću i Vasviji Vidović, ali i svim timovima koji su pomagali BiH. Mislim da će na tom polju Ukrajina doživjeti poraz, imajući u vidu da je Rusija članica UN-a, koja može staviti veto. Pitanje je da li je moguće Rusiju izbaciti iz UN-a. Pravno smo bili u daleko boljoj poziciji, međutim u odbrambenoj nismo. Kroz predmet ‘Karadžić i Mladić’ dokazan je zločin istrebljenja. Ta riječ je po mom mišljenju prihvatljivija i moćnija od riječi genocid. Daleko se bolje razumije riječ istrebljenje, nego genocid. To su uradili u RS-u, očistili su, nema Bošnjaka, Hrvata i drugih. U Banjoj Luci u kojoj nije bilo ratnih dešavanja, uništili su džamije, na mezarima su pravili parking mjesta, jer su htjeli zatrt postojanje Bošnjaka na tim prostorima. Nisu uspjeli, sve zločine smo dokazali – naglasio je Tahirović.

(Mehmed Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U BAVARSKOJ UHAPŠENA DVA RUSKA ŠPIJUNA

0
Savezni tužioci uhapsili su u četvrtak dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna u Bavarskoj zbog sumnje da su špijunirali i planirali napade na vojne ciljeve kako bi se potkopala podrška Ukrajini, prenosi danas Euractiv.