ZVIZDIĆ: NAPRAVLJEN JE VRLO OZBILJAN PROGRES NA PUTU EVROPSKIH INTEGRACIJA

Dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas u Sarajevu, na novinarsko pitanje šta ostavlja svom nasljedniku na toj poziciji, kazao da je nemoguće u kratkom vremenu napraviti retrospektivu svega onoga što ovo Vijeće ministara BiH ostavlja narednom sazivu.

– Ali mogu kazati da je napravljen vrlo ozbiljan progres na putu evropskih integracija, pređen je jedan veliki put i sada smo došli u poziciju da čekamo kandidatski status. Na neki način, deblokiran je proces NATO integracija BiH. Pogotovo za 2016., 2017. i 2018. godinu imamo najbolje ekonomske parametre u regionu zapadnog Balkana, ako govorimo o rastu izvoza, rastu turizma, broju uposlenih. BiH je najmanje zadužena zemlja u jugoistočnoj Evropi, Balkanu i uopće u Evropi – izjavio je Zvizdić.

Po njegovim riječima, postoje naznake vrlo kvalitetnih i pozitivnih ekonomskih trendova koje treba nastaviti. Smatra da oni nisu dovoljni, s obzirom na ekonomsku situaciju u BiH, ali idu u pozitivnom smijeru.

– Unaprijedili smo, ojačali smo međunarodni autoritet BiH. Sasvim sigurno smo vrlo kredibilan član svih regionalnih i međunarodnih asocijacija, organizacija, sporazuma itd. Tako da, ostavljamo puno dobrih stvari. Ali neophodno je nastaviti rad, prije svega, na realizaciji dva ključna vanjsko-politička prioriteta, a to su evropske i NATO integracije – naveo je Zvizdić.

Dodao je da je neophodno nastaviti rad na jačanju ekonomije i na jačanju vladavine zakona.        

– Očekujem i jako će me obradovati ako uspijemo imenovati Vijeće ministara 23. decembra, a ako ne tada, to ćemo sasvim sigurno uraditi 30. decembra. Dan poslije toga će i dokument Program reformi otići u Brisel. To su dva važna događaja zbog kojih čekamo imenovanje Vijeća ministara BiH. Sasvim sam siguran da će onda Vijeće ministara usvojiti neku vrstu ekonomske reformske agende 2, u kojoj će biti precizno navedene reforme koje će se provoditi do kraja ovoga mandata i da će snažno nastaviti na putu naših obaveza, posebno kada govorimo o različitim vidovima integracija. Mi im ostavljamo jedan usvojeni Akcioni plan realizacije prioriteta koji su vezani za mišljenje Evropske komisije – naveo je Zvizdić, prenosi Fena.  

Napomenuo je da, ako se u tom smislu snažno nastavi, onda možemo govoriti o nastavku jačanja ekonomskog prosperiteta BiH i podizanja životnog standarda za sve građane BiH.

Istaknuo je da najveći fokus treba staviti na pitanje zaustavljanja odlaska mladih ljudi.

– To možemo uraditi samo ako stvorimo kvalitetan ambijent za nove investicije, nastavimo otvarati radna mjesta, omogućimo permanentni mir i dugoročnu stabilnost. To je ono što treba mladim ljudima da bi oni svoje profesionalne i porodične intencije vezali za BiH i ostali u BiH – kazao je Zvizdić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.