U SRBIJI OD SUTRA ZABRANA KRETANJA SVIMA OD 20 DO PET SATI UJUTRO, VOJSKA PREUZIMA SVE BOLNICE

U Srbiji je na snazi vanredno stanje. Predsjednik Aleksandar Vučić saopćio je nove mjere koje će se primjenjivati tokom vanrednog stanja.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako su donijeli odluke koje su nepopularne, ali će značiti spašavanje života.

  • Od sutra u 10 sati u svim urbanim sredinama, apsolutno je zabranjen izlazak starijima od 65 godina. Mi vas hoćemo zaštititi”, kazao je.

Najavio je kako će otvoriti trgovine samo za penzionere, kako bi kupili potrebne namirnice.

Od sutra u 20 sati do pet sati ujutro uvodi se zabrana kretanja svima. Niko ne smije na ulice osim onih koji rade treću smjenu i potrebnih službi”, kazao je Vučić i tražio razumijevanje.

Osvrnuo se na Hrvatsku, rekavši kako se nada da će Hrvatska riješiti problem s virusom u bolnicama.

“Vojska će preuzeti pod kontrolu sve granične prijelaze, vojska preuzima sve bolnice”, najavio je Vučić u dramatičnom obraćanju.

“35.000 ljudi došlo je iz inozemstva. Koronavirus došao je iz Italije. Beograd kompletan došao je preko Milana. Kazne će biti oštre za sve ljude koji budu kršili mjere samoizolacije”, naveo je.

“Ovo radimo jer je ovo naša obaveze. Izabrani smo da pomognemo narodu. Želim ukazati na to da je Narodna banka stavila moratorij na kamate. i na plaćanje računa za naredna tri mjeseca napomenuo je.

Tvrdi kako je opskrba namirnica osigurana. “I da jedemo samo hljeb imamo ga za dvije godine”, kazao je.

U Srbiji su u utorak potvrđena 72 slučaja zaraze, u samoizolaciji je oko 8.000 ljudi, a na snagu je stupilo ograničenje kretanja osoba starijih od 65 godina i niz drugih mjera.

U Srbiji je 15. marta navečer zbog koronavirusa proglašeno vanredno stanje, granice su zatvorene za sve strane državljane, a građani Srbije, diplomati i stranci koji imaju boravište u Srbiji, po ulasku u zemlju podvrgavaju se proceduri poslije koje im slijedi uručenje rješenje ministarstva zdravstva o izolaciji.

Nakon što je premijerka Ana Brnabić u ponedjeljak ocijenila da građani nisu dovoljno ozbiljno shvatili uvođenje vanrednog stanja, savjete i preporuke, te najavila mogućnost uvođenja strožih mjera i ograničenje kretanja, uključujući i policijski sat, uslijedila je dodatna mjera – zabrana osobama starijim od 65 godina da izlaze vani, uz kaznu do oko 1.280 eura za prekršitelje.

Sve javne službe obustavile su rad na šalterima, plaćanje komunalnih računa odloženo je dok traje vanredno stanje, a ministar financija Siniša Mali najavio je danas niz novih ekonomskih mjera, među kojima je i moratorij na otplatu kredita.

Republičko izborno povjerenstvo saopćilo je da se tokom vanrednog stanja prekidaju sve izborne aktivnosti vezane uz provođenje općih izbora raspisanih za 26. april.

Srbijanska vlada pozvala je danas poduzeća i organizacije koje su spremne građanima, gospodarstvu i državi staviti na raspolaganje uporabu svoje digitalne platforme i rješenja bez nadoknade tokom trajanja krize s koronavirusom.

Ova teška situacija prilika je za sve kompanije i organizacije koje razvijaju digitalna rješenja u svim područjima, a prije svega obrazovna digitalna rješenja, da pokažu solidarnost, učinkovitost i neophodnost takvih rješenja, saopćila je vlada.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE