U KAKVOM JE STANJU TRUMP? DOKTORI KAŽU DA JE DOBRO, ALI PUNO JE TOGA SUMNJIVO

Konferencija za novinare trebala bi služiti tome da se razjasni situacija i pruže nove provjerene informacije, no liječnički tim Bijele kuće uspio je postići suprotno – zbunio je javnost i podigao razinu nepovjerenja u izvještaje o zdravstvenom stanju Donalda Trumpa.

Trumpov doktor Sean Conley i njegovi kolege iznijeli su danas na konferenciji za medije nekoliko dvojbenih tvrdnji. Naveli su da je američki predsjednik sasvim dobro i kako do sada nije primao kisik, što je ubrzo opovrgnulo više izvora. Također, spomenuli su da je prve simptome imao prije 72 sata što pak nameće sljedeće pitanje: Ako je imao simptome prije tri dana, što je onda radio bez maske na raznim političkim zbivanjima?

U četvrtak objavio da je pozitivan

Podsjetimo, Trump je u četvrtak navečer, po lokalnom vremenu, na Twitteru objavio kako su on i njegova supruga pozitivni na koronavirus.

  • Večeras smo prva dama i ja dobili rezultate testiranja na covid-19 i pozitivni smo. Odmah ćemo početi proces karantene i oporavka. Proći ćemo to zajedno”, objavio je Trump na Twitteru.

S obzirom na to da američki predsjednik ima 74 godine, zbog čega spada u skupinu visokorizičnih osoba, u petak popodne je helikopterom prevezen u bolnicu gdje je započeo liječenje Remdesivirom, koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole.

Trumpov liječnik je također naveo kako je Trump u petak dobio eksperimentalni koktel antitijela kompanije Regeneron, odnosno lijek koji još uvijek nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Dodao je da predsjednik uzima i cink, vitamin D, famotidin, melatonin te aspirin.

Trumpovi doktori su tokom današnje konferencije za novinare izjavili kako se on osjeća jako dobro, no neimenovani izvor je priopćio CNN-u, Associated Pressu, Washington Postu i brojnim drugim medijima kako situacija ipak nije tako bajna.

Naime, izvor upoznat s predsjednikovim zdravstvenim stanjem kazao je kako su “vitalni znakovi predsjednika tokom posljednja 24 sata bili vrlo zabrinjavajući i da će sljedećih 48 sati biti kritično u pogledu njegove zaštite” te je dodao kako Trump “još uvijek nije na sigurnom putu ka potpunom oporavku”.

Novinar CNBC-ja Eamonn Javers rekao je kako je isti izvor razgovarao s više novinara i kako su svi oni potvrdili da se radi o vjerodostojnom izvoru informacija. CNN je zatražio daljnje pojašnjenje Bijele kuće u vezi s ovim navodima.

Američka novinska agencija Associated Press kazala je kako je izvor ove informacije Mark Meadows, predstavnik ureda Bijele kuće. No, Meadows je u zadnjih sat vremena preokrenuo priču rekavši novinarima da predsjedniku “ide jako dobro” i da se s njim danas susreo u “više navrata”, javlja novinska agencija Reuters.

  • Aktivan je i želi pregledavati dokumentaciju, navodno je rekao Meadows, dodajući kako su doktori “vrlo zadovoljni” njegovim vitalnim znakovima.

Podsjetimo, Trumpov doktor Sean Conley rekao je danas na konferenciji za novinare da se američki predsjednik dobro osjeća i kako mu nije potreban kisik.

  • Predsjednik se jutros osjeća vrlo dobro, kazao je Conley.
  • Pratimo njegove funkcije srca i bubrega, sve je u redu. Predsjednik nema problema s disanjem, odlične je volje, nema potrebe za primanjem kisika. Kazao nam je da se osjeća kao da je spreman ovog trena otići kući. Predsjednik nema temperaturu već 24 sata, kazali su doktori.

Na upit novinara kada bi Trump mogao biti otpušten iz bolnice, doktori nisu mogli dati tačan odgovor.

  • Najkritičnije je oko 10 dana i sada je jako dobro, ali ne želimo još predviđati kada će biti pušten iz bolnice. Ne želim ništa nagađati, ali za sada sve pokazuje da neće morati primati kisik, kazao je Conley i dodao kako Trump “nije primao kisik niti prethodnih dana niti ga prima sada”.
  • Imao je blagi kašalj, slabu temperaturu i najvažnije, osjećao je umor. Nikada nije imao problema s disanjem, objasnio je predsjednikov liječnik.

Problem s ovom izjavom jest taj da je nedavno nekoliko uglednih američkih medija izvijestilo kako je predsjednik Trump prije nego što je otišao u bolnicu primio kisik u Bijeloj kući.

New York Times je, primjerice, citirao dva izvora koji su rekli da je Trump prije odlaska u bolnicu imao problema s disanjem i da mu je “pala razina kisika” zbog čega su mu liječnici dali dodatan kisik. Novinska agencija AP također je izvijestila kako je američkom predsjedniku administriran kisik u Bijeloj kući.

CNN navodi kako je neimenovani izvor potvrdio da je Donald Trump u petak u Bijeloj kući primio kisik.

  •  Trump je definitivno primio kisik”, kazao je izvor.

Gdje je bio Trump kada je imao prve simptome?

Današnja najproblematičnija izjava Trumpovog liječničkog tima vjerojatno je bila ta da je Trumpu dijagnosticiran virus prije 72 sata, što bi bilo u srijedu ujutro – odnosno 36 sati prije nego što je predsjednik na Twitteru objavio da je pozitivan.

U srijedu, dakle nakon navodne pojave prvih simptoma, Trump je otputovao u Minnesotu gdje je prvo sudjelovao na privatnom prijemu za prikupljanje sredstava u Shorewoodu, a zatim je putovao u Duluth kako bi održao skup Make America Great Again. Vratio se u Washington istog dana.

U četvrtak je odletio u New Jersey gdje je sudjelovao na okruglom stolu i prijemu prikupljanja sredstava u svom golf-klubu u Bedminsteru. U Washington se vratio navečer i održao intervju za Fox News.

Bijela kuća i predsjednikov medicinski tim imaju nekoliko objašnjenja za Trumpovu aktivnost tokom političke kampanje unatoč pojavi prvih simptoma, među kojima je i da se radilo o nespretnoj izjavi liječnika.

  • Jutros sam tijekom izvještaja o zdravstvenom stanju predsjednika nepravilno upotrijebio termin “72 sata” misleći pritom na “treći dan” i termin “48 sati” umjesto “drugi dan” kada sam se referirao na njegovu dijagnozu i primjenu liječenja antitijelima.

Predsjedniku je covid-19 dijagnosticiran u četvrtak navečer, 1. oktobra, a koktel antitijela je primio u petak, 2. oktobra , napisao je u priopćenju Sean Conley.

Što god da na kraju bila istina – Trumpu je sasvim dobro ili nije, primio je kisik u Bijeloj kući ili nije, prve simptome je dobio prije 72 sata ili nije – nepobitno je to da je ovakvim oprečnim informacijama poljuljano povjerenje u izvještaje Bijele kuće.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PRVA OPTUŽNICA ZA NEGIRANJE GENOCIDA – ZNAK DA ĆE ODGOVARATI SVI...

0
Nakon što je podignuta optužnica za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, protiv Vojina Pavlovića iz Bratunca podignuta je optužnica i za negiranje genocida. Prva u BiH.