ŽENE BORCI ARMIJE BIH ĆE DOBITI PUNU PODRŠKU OPĆINE STARI GRAD

U redovima Armije RBiH, u periodu agresije na našu zemlju od 1992-1995. godine borilo je 5.360 žena.

Mnoge od njih dale su živote za ovu zemlju, neke su teško ranjene i stekle statuse ratnih vojnih invalida, a veliki je broj i onih koje se danas bore sa PTSP-jem.

Iako su dobrovoljno pristupile Armiji RBiH, spremno stale u prve redove i branile zemlju, nažalost institucionalno nisu zbrinute i nalaze se na marginama društva.

Kako bi se to promijenilo, prije godinu dana u Kantonu Sarajevo pokrenule su Udruženje “Žene borci 92-95” koje danas broji 75 članica. Ipak, naišle su na brojne poteškoće u radu, počevši od finansiranja, ali i samih prostorija za rad, te su se za podršku obratile općinskim načelnicima.


Jedini koji ih je primio i odmah ponudio konkretnu pomoć i podršku je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.


Na sastanku održanom danas u Općini Stari Grad načelnik Hadžibajrić ugostio je Nerminu Pizović-Muratbegović članicu Upravnog odbora udruženja koja se Prvom korpusu Armije RBiH pridružila kada je imala svega 24 godine i teško je ranjena 1992. godine, zatim Samiru Mešević – Šetkić koja je bila maloljetni borac i sa 17 godina se pridružila Drugoj viteškoj brigadi, te članicu udruženja Dževadu Trešnjo dobitnicu najvišeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana i pripadnicu IV motorizovane brigade koja je u ratu izgubila ruku.

Želimo da se zna za nas zbog naše djece

Članice udruženja istakle su da je bilo krajnje vrijeme da pokrenu ovakvo udruženje, a najbolja potvrda toga je što im se svakodnevno javlja sve više žena koje su bile borci Armije RBiH i učlanjuju se. Ove žene, osim ratnog horora koji im je odnio najljepše godine, u životu su se suočile i sa brojnim oboljenjima, nemogućnošću zaposlenja, pa i borbom za preživljavanje.

Udruženje stoga ima za cilj ne samo da ih okupi, nego i da radi na projektima njihovog osnaživanja i zapošljavanja.

  • Mi želimo da se zna za nas, da nismo više na margini društva, ako ne zbog nas samih, onda zbog naše djece koja moraju znati ko su bile njihove majke i šta smo dale za ovu zemlju. Obratili smo se svima za podršku, a vi ste prvi od načelnika koji nas je primio i velika vam hvala za to – kazala je članica Upravnog odbora udruženja Nermina Pizović-Muratbegović. Istakla je da su društvu potrebna finansijska sredstva da bi opstali, te da su već pripremili nekoliko projekata kojim će aplicirati prema svim nivoima vlasti u nadi da će biti prihvaćeni.

U planu i spomen soba

Ipak, ono što im u ovom momentu najviše treba je prostor u kojem bi udruženje djelovalo.

  • Prinuđene smo da radimo od kuće i da se sastajemo sa članicama udruženja na raznim mjestima. Pristupnice nekada ispunjavamo na ulici ili autobuskoj stanici jer nemamo svoje prostorije – ispričala je dobitnica Zlatnog ljiljana Dževada Trešnjo.


Nakon što je saslušao ove hrabre žene, načelnik Hadžibajrić je spremno ponudio punu podršku Općine Stari Grad.

  • Njihove zasluge ne smiju biti zaboravljene niti smiju ostati na marginama društva. U što kraćem roku nastojat ćemo da osiguramo kancelarijski prostor za djelovanje ovog udruženja u općini Stari Grad, kao i finansijsku podršku. Nastojat ćemo im pomoći i kroz projekte koje rade, a dogovorili smo i održavanje tribine Udruženja žene borci 92-95 u našim prostorijama – kazao je načelnik Hadžibajrić.

Istakao je da je svjestan ogromnog doprinosa koji su žene borci dale za odbranu zemlje i da je obaveza svih da ta žrtva nikada ne bude zaboravljena i da budu zbrinute, te da su u prethodnim godinama u samoj Općini Stari Grad zaposlene dvije žene borci Armije RBiH.


Udruženje “Žene borci 92-95 KS” imaju u planu i otvaranje spomen-sobe koju će činiti uspomene, fotografije i biografije svih žena boraca, te su u tom smjeru već ostvareni kontakti sa upravom Spomen sobe „Zelenih beretki“ u ulici Obala Kulina bana broj 32, kako bi se ova ideja realizovala u prostorijama koje oni koriste.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE