MEKTIĆ: ZA 20 DANA PRVI MIGRANTI IZ VUČJAKA U BLAŽUJU

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci izjavio da će problem migrantskog kampa Vučjak biti riješen prije formiranja novog Vijeća ministara BiH.

  • Dogovorili smo Blažuj u okolini Sarajeva, ušli u posjed kasarne, potrebno je završiti adaptacije, građevinske radove, očekujem da će u 20 do mjesec dana da počne da prima prve migrante i naš prioritet da zatvorimo divlji kamp Vučjak – rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima u opticaju je kasarna Ljubače, kod Tuzle.

  • Fokusirali smo se na kako bi za dvadesetak dana stvorili kapacitet za prihvat prvih migranata u Blažuj – naglasio je Mektić.

Između ostalog, on je danas rekao i da nije istina da je Milorad Dodik, član predsjedništva BiH Program reformi dostavio opozicionim strankama.

  • Opozicija, mislim na SDS i PDP, nije dobila nikakav dokument, a posebno Program reformi BiH na putu ka NATO integracijama, niti bilo šta slično –  rekao je Mektić i dodao da su i članovi Predsjedništva rekli “da će se taj dokument pojaviti nakon izbora novog Vijeća ministara BiH”.

On tvrdi da je Program reformi klasični ANP.  Prema njegovim riječima ANP je engleska skraćenica, prevedeno na naš jezik – godišnji program reformi unutar BiH kako bi ispunili uslove i standarde za pristupanje NATO.

Mektić kaže da je Dodik pristao da se ne pominje vojna neutralnost RS, da o daljnoj sudbini NATO puta i članstvu odlučuju isključivo državni organi BiH i ne pominje se referendum.

  • Aktivacijom MAP-a ušli smo u jednosmjernu ulicu prema NATO, ili tunel iz kojeg se niko nije vratio nazad –  rekao je Mektić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE