ZAŠTO TREBA, A ZAŠTO NE TREBA ŽALITI ZA JUGOSLAVIJOM?

29. novembra proslavljao se Dan republike, koje već odavno više nema.

Ne tako davno je jedno istraživanje pokazalo da 82 posto Hrvata žali za Jugoslavijom.

Samo šest posto se izjasnilo “ne ponovila se Jugoslavija”. Ne bi im smetao komunizam, ako bi to značilo da će živjeti u blagostanju. No, stvari nisu bile tako idealne.

Milicija i UDBA

Danas možete reći što god hoćete. Možete vikati Živio Tito, dolje Tito, živio Plenki, dolje Plenki, Bero, Kolinda, ovaj, onaj. Možete reći ali vas niko neće čuti. No nećete imati ni problema.

Politička sloboda najveća je prednost ovog vremena u odnosu na ono, ondnosno, tadašnja nesloboda najveća je mana u odnosu na današnju slobodu, piše Express.hr.

No to ne važi za sve. Većina ljudi više cijeni sigurnost nego slobodu. Dostojevski je to već sasvim jasno znao. On je napisao kako će većina ljudi, kad dobije slobodu, prvo potražiti onoga kome će je predati jer ne znaju što bi s njom. Kasnije je tu ideju razradio Erich Fromm, koji je napisao knjigu “Bijeg od slobode”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TREĆI SLUČAJ MORBILA U SUSJEDSTVU: INSTITUT ZA ZDRAVLJE POZIVA NA VAKCINACIJU

0
Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je saopštio da su danas registrovali treći slučaj obolijevanja od morbila, kod trogodišnjeg djeteta iz Bara, koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine.