ALEKSANDRA JE NAPISALA PJESMU DOMOVINI BOSNI I HERCEGOVINI: DUŠMANI DOBRO ZNAJTE, NAŠU BOSNU NE DIRAJTE!

U srcu Bosanske Gradiške, u malenom mjestu Laminci Brezici, kuca srce jedne posebne petnaestogodišnjakinje, Aleksandre Mrakić.

Ova talentirana mlada djevojka nedavno je zasjala u javnosti svojom izvanrednom pjesmom posvećenom našoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Aleksandra je svoju pjesmu poslala redakciji portala Dijak.online, dijeleći s čitateljima svoju duboku ljubav prema zemlji iz koje potječe. Njezine stihove krase iskrena emocija i duboka povezanost s bogatom kulturom i tradicijom naše domovine.

MOJA DOMOVINA

Bosna i Hercegovina

to je moja domovina,

tu je moja djedovina,

tu je moja očevina.

Od Kulina slavnog bana

pa sve do današnjih dana

napadana sa svih strana

al ostala postojana.

Bošnjaci, Srbi i Hrvati

svi morate dobro znati

Bosna nam je svima mati

koju treba poštovati.

Poštovati i voljeti,

svakoj muci odoljeti,

ako zlotvor zaprijeti

– za nju ćemo i umrijeti.

Ako narod to ne shvati

uludo će ratovati,

ginuti i strahovati,

nikad mira ne imati…

Vi, dušmani, dobro znajte,

našu Bosnu ne dirajte,

možda ona vama smeta

al je zato nama sveta.

Bosno majko, zemljo mila

uvijek si nam draga bila,

mnogo puta krvarila

al slobodu ostvarila.

Neka čuje sva planeta

dok je vijeka i svijeta

naša Bosna će da cvjeta

zemlja mila, zemlja sveta.

Aleksandra Mrakić, 15,5 godina, Laminci Brezici 431 (kod Gradiške)

Aleksandrina poezija svjedoči o tome da mladi ljudi imaju moć da mijenjaju svijet svojim riječima i djelima te nas podsjeća da je ljubav prema domovini jedan od najvećih osjećaja koje možemo njegovati. Njezina inspirativna poruka odjekuje širom naše zemlje, osvjetljavajući put ka boljoj budućnosti za sve nas.

Dijak.online je bosanska stranica kulturno-historijskog, zanimljivog i edukativno vrijednog sadržaja. Kako za sebe navode, iza portala stoji nekoliko članova, uglavnom fakultetski obrazovanih historičara, informatičara i ‘dopisnika patriota zaljubljenih u prošlost svoje domovine uz sav drugi sadržaj vrijedan čitanja’.

(E.F.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI POLITIČARI PRAVE SENZACIJU OD VOŽNJE TRAMVAJE, A OVAJ MJESEC SU...

0
Poznato je da je nova Vlada KS kupila nove tramvaje i trolejbuse. Ako kojim slučajem nije, članovi Vlade KS će vas iz dana u dan podsjećati na to tako što će se voziti u novim tramvajima i trolejbusima, na društvene mreže kačiti slike vožnje tramvajima i trolejbusima, slati saopštenja i iskakati iz paštete, tačnije iz tramvajima.