ARNAUTOVIĆ U ‘ISTRAZI SEDMICE’: IMAMO POLITIČKI SISTEM KOJI JE ZASTARIO, BIO JE OD KORISTI DA SE ZAUSTAVI RAT

Do 2020. godine glasački listići su se štampali u Laktašima, kazao je Enver Išerić, ekspert za ustavno pravo u emisiji 'Istraga sedmice' Hayat TV-a.

  • Procedure izbora se moraju provesti u skladu sa zakonom. Eventualnu nezakonitost utvrđuju nadležni organi. Bez obira na mjesto, CIK je tijelo koje je nadležno za ukupan proces izbora i treba da kontroliše kompletan proces. Najveći problem je što mi pratimo nelogičnosti i nedostatke Izbornog zakona, ali nema političke volje. Zar nije logično da mi u BiH imamo te instrumente koji će osigurati da izborne rezultate saznamo kao građani neposredno nakon izbora? Imamo države koje imaju po 80 miliona ljudi pa izborne rezultate saznaju za 24 sata. Mi ne možemo zato što Izborni zakon nije omogućio da to dobijemo, nije omogučio CIK-u da uvede savremene metode utvrđivana rezultata – rekao je Išerić.

Gosti emisije ‘Istraga sedmice’ su i Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i eurotlantske integracije koji je savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Arautović je istakao kako se slaže sa Išerićem i da je tu prije svega riječ o političkoj volji.

  • Imamo česte, a nekvalitetne izbore. Nemamo društveni ugovor, sporazum o tome šta sa tim etno-teritorijalnom predstavničkom politikom koja je oktroirana u Dejtonu. Ključno pitanje je koji je karakter političkog predstavništva – rekao je Arnautović, te dodao kako imamo politički sistem koji je potpuno zastario i bio od koristi tada, da se zustavi rat.

Kazao je i kako je nakon presude Sejdić- Finci, Evropski sud rekao da je vrijeme za drugi koncept. Također smatra kako nam treba jednakost građana i da je tu je sukob svih sukoba.

(E. P.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAHVALNOST ‘MERHAMETU’ KOJI JE HUMANITARNIM BROJEM 17060 PODRŽAO KAMPANJU ‘ZAUSTAVIMO NASILJE’

0
Završetak kampanje "Zaustavimo nasilje" nije bio samo kraj jednog projekta, već je bio trenutak zajedništva i solidarnosti koji je pokazao snagu zajedničkog djelovanja.