BBC: NETANYAHU I IZRAELSKI VRH STRAHUJU DA IH ČEKA HAŠKI SUD

Izraelski zvaničnici sve su više zabrinuti da glavni krivični sud UN-a planira tražiti naloge za hapšenje najviših vojnih i političkih čelnika te zemlje zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina, piše danas BBC.

Izvještaji sugeriraju da bi premijer Benjamin Netanyahu mogao biti među njima.

Međunarodni krivični sud (ICC) istražuje djelovanje Izraela na okupiranim područjima u posljednje tri godine, a odnedavno i djelovanje Hamasa. ICC ima ovlasti optužiti i suditi pojedincima za najteže zločine prema međunarodnom pravu.

Sud je dosad već izdao naloge za hapšenje nekoliko čelnika, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, libijskog Moamera Gadafija i ugandskog ratnog komandanta Josepha Konyja. Netanyahu je mogućnost da se visoki izraelski zvaničnici stave na spisak nazvao “skandalom historijskih razmjera”, optužujući ICC da pokušava sputavati Izrael u odbrani.

Takav oštar komentar, i to od premijera lično, sugerira da se o tom scenariju iza kulisa aktivno raspravlja. Iako ICC nije potvrdio izraelske tvrdnje, kada je glavni tužitelj Karim Khan KC posjetio Izrael i okupiranu Zapadnu obalu prošlog decembra, poslao je jasnu poruku.

  • Svi akteri moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo. Ako to ne učinite, nemojte se žaliti kada moj ured bude trebao djelovati – pojasnio je u tadašnjoj izjavi.

(A. J./Hina)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JOŠ SE NIJE RODIO, A VEĆ VOZI?! POLICAJCI ZAUSTAVILI MLADIĆA, PA...

0
Prilikom rutinske kontrole saobraćaja u poljskom gradu Garvolin policajci su zaustavili 21-godišnjeg vozača “škode”, porijeklom iz Nepala.