BIH DRUGA DRŽAVA U EVROPI PO STANJU KORUPCIJE

Bosna i Hercegovina je najlošije rangirana zemlja u Evropi po stanju korupcije.

Najgora je u regionu po ovogodišnjem indeksu percepcije korupcije koju je objavio Transparency International.

Fokus globalnog istraživanja CPI ove godine je na sektoru pravosuđa a razlog ovakvog stanja jeste disfunkcionalna vladavina prava, sveprisutna korupcija u uslovima opšteg demokratskog nazadovanja i udaru na slobodu medija i civilno društvo koji nadziru rad vlasti i igraju važnu ulogu u otkrivanju i suzbijanju korupcije.

Za posljednje su najzaslužnije vlasti u RS-u koje su pojačale napore da ućutkaju kritičare kroz kriminalizaciju klevete i niz zakona kojima se nastoji suzbiti sloboda medija.

Direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić da se godinama na svakoj prezentaciji govori o nazatku.

  • Ocjena za jedan bolja nego na prethodnu godinu ali od 2012. pomjeranje nije napredak. Očekivali smo da će se promijeniti na bolje. Poseban fokus je bio na radu pravosuđa i omogućavanju zaštite ljudskih prava građana u svijetu. Kada pogledamo statistiku vezano za procesuiranje korupcije a ni kada govorimo o generalno reformama pravosuđa… ništa nema osim najava. Danas se razmatra izmjena izmijenjenih članova zakona o VSTV i ono što se najavljivalo kao reforma nije ono što vidimo.

Korajlić dodaje da umjesto da se radi na jačanju institucija mi gledamo nazad da se institucije uruše, primjer je i Ustavni sud BiH.

  • Kada govorimo o ostalim zakonima koji su trebali unaprijediti borbu protiv korupcije čekamo Zakon o sukobu interesa, Zakon o prijaviteljima korupcije, sve do toga da imamo situaciju da imamo veliki nazadak u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava. Imamo u RS-u Nacrt Zakona o imunitetu koji se donosi da bi se oni na vlasti isključili od odgovornosti pa i za korupciju – kazala je Korajlić.

(M.R.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZBOG NEREDA NA FUDBALSKIM UTAKMICAMA U SUSJEDSTVU PROCESUIRANA 33 NAVIJAČA

0
Policijski službenici u Crnoj Gori su u odnosu na incidente koji su se dogodili prije, prilikom odigravanja ili nakon fudbalskih utakmica u Podgorici, Tivtu, Kotoru i Nikšiću identifikovali više vinovnika tih događaja i prcesuirali ukupno 33 osobe.