BORELL NAKON SASTANKA VUČIĆA I KURTIJA: NAŽALOST, NEMA DOGOVORA

Napredak u pregovorima o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova nije bio moguć jer je i jedna i druga strana postavljala preduvjete koji su bili neprihvatljivi drugoj strani, izjavio je sinoć visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

  • Nažalost, dogovor nije bio moguć zbog preduvjeta koje svaka strana postavljala, a koji su bili neprihvatljivi za drugu stranu – rekao je sinoć Borrell.

Vučić i Kurti sinoć su u Briselu na marginama samita EU-a satima odvojeno razgovarali s čelnicima Njemačke, Francuske i Italije Olafom Scholzom, Emmanuel Macronom i Giorgia Meloniem te s predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom i posebni izaslanikom za zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Borrell je rekao kako je uspostava zajednica sa srpskom većinom velika prepreka za normalizaciju odnosa.

  • Kako bismo pomogli dvjema stranama da postignu dogovor, mi smo im, svi zajedno, predložili evropski, ozbiljan i uravnotežen prijedlog za uspostavu zajednice općina sa srpskom većinom i insistirali da iskoriste tu prigodu, što bi bio veliko poboljšanje u procesu normalizacije i za izbjegavanje incidenata – rekao je Borrell.

Dodao je kako će EU nastaviti insistirati na nastavku dijaloga o normalizaciji, koja je jedini put da bi obje strane mogle napredovati na evropskom putu.

Kosovski premijer Albin Kurti izrazio je večeras u Briselu spremnost da potpiše sporazum o putu prema normalizaciji i njegov aneks o provedbi i tvrdi da je srbijanski predsjednik Aleksandra Vučić to odbio.

  • Republika Kosovo je prihvatila temeljni sporazum koji je Evropska unija predložila 27. februara 2023. i aneks o njegovoj provedbi od 18. marta 2023. u Ohridu – objavio je Kurti u saopćenju koji nakon niza razgovora koji su trajali cijelo popodne nije davao izjave.

Vučić je danas nakon niza sastanaka izjavio novinarima kako nije tačno da je danas odbio potpisati jer o tome i nije bilo riječi.

  • To su trikovi prištinskih vlasti, koji puštaju u svoje medije da je Vučić odbio, a bit je u tome da nije pitanje potpisa nego provedbe onoga što je nekada potpisano i u međuvremenu dogovoreno – rekao je Vučić.

Dodao je da na tim sastancima nije bilo riječi o bilo kakvom potpisivanju, nego o provedbi onoga što je ranije potpisano, među ostalim sporazuma o formiranju zajednica općina sa srpskom većinom iz 2013. koji još nije proveden.

  • Srbija je u skladu sa svojom politikom jasno kazala kako želi da se provedu svi sporazumi, od onoga o formiranju zajednice općina sa srpskom većinom iz 2013. do onih koji su postignuti kasnije u Briselu i Ohridu – rekao je Vučić.

Vučić je pritom dodao da je uvijek isticao da Srbija ne može prihvatiti članstvo Kosova u UN-u ni nezavisnost Kosova, ali da je spremna provesti sve ono što je dogovoreno. Rekao je da je i najnoviji evropski prijedlog statuta zajednice općina sa srpskom većinom predstavlja dobru osnovu za nastavak rada u budućnosti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SVE SPREMNO ZA OTVORENJE POSLJEDNJE OBNOVLJENE BANJALUČKE LJEPOTICE ARNAUDIJE

0
Sve je spremno za svečano otvorenje posljednje obnovljene banjalučke ljepotice, poručeno je danas na konferenciji za medije povodom otvorenja Arnaudija džamije.