BROJNE REAKCIJE NA SMRT NAVALJNOG: BORCI UMIRU, ALI BORBA ZA SLOBODU NIKADA NE PRESTAJE

Preminuo je opozicioni vođa Aleksej Navaljni (47), koji je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru.

Objavile su to danas ruske novinske agencije pozivajući se na zatvorsku upravu, a prenosi Reuters. Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga saopćila je na svojoj web stranici da se Navaljni “osjećao loše” nakon šetnje u petak i “gotovo odmah izgubio svijest”.

U saopćenju se navodi da je pozvano medicinsko osoblje, ali da ga nisu uspjeli reanimirati. Uzrok smrti Navaljnog se utvrđuje, dodali su.

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže da, ako se potvrdi smrt Alekseja Navalnog, to naglašava “slabost i trulež” u srcu ruske vlade.

  • Rusija je odgovorna za ovo – rekao je, prenosi novinska agencija Reuters.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da SAD radi na potvrđivanju smrti Putinovog kritičara.

Evropska unija smatra da je “ruski režim” “jedini odgovoran za tragičnu smrt” najvećeg kritičara Kremlja koji je umro u petak u zatvoru na Arktiku gdje je služio  kaznu od 19 godina zatvora, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

  • Aleksej Navaljni borio se za vrijednosti slobode i demokratije. Za svoje ideale podnio je krajnju žrtvu… Upućujem iskreno saućešće njegovoj porodici i onima koji se bore za demokratiju posvuda u svijetu. Borci umiru, ali borba za slobodu nikada ne prestaje – objavio je na X-u.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je “jako ožalošćen i potresen” izvještajem o smrti Navaljnog te poručio da treba utvrditi sve činjenice koje su do toga dovele.

  • Moramo utvrditi sve činjenice, a Rusija mora odgovoriti na ozbiljna pitanja o okolnostima njegove smrti – kazao je Stoltenberg.

Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je da je Navaljni platio životom svoju hrabrost.

  • Svi smo jako tužni zbog toga što se onaj ko se zalaže za demokratiju mora bojati za svoju sigurnost i svoj život – dodao je Scholz na konferenciji za medije u Berlinu zajedno sa šefom ukrajinske države Volodimirom Zelenskim.

„Očito mi je da je (Aleksej Navaljni) ubijen poput hiljada drugih koji su mučeni do smrti zbog jedne osobe, Putina, kojemu je svejedno ko će umrijeti sve dok je na položaju”, naglasio je Zelenski.

Britanski premijer Rishi Sunak kazao je na X-u: “To je strašna vijest. Kao žestoki borac za rusku demokratiju, Aleksej Navaljni pokazao je nevjerovatnu hrabrost kroz svoj život. Moje su misli s njegovom suprugom i narodom Rusije za koji je ovo velika tragedija”.

Španija je zatražila da se razjasne sve okolnosti njegove smrti, a izrazi žalosti i saućešća došli su i iz Italije i Poljske.

Navaljni je imao 47 godina. Služio je kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten je o smrti Navaljnog, objavila je državna novinska agencija TASS.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da forenzički rezultati još nisu stigli i da se ne zna uzrok smrti, ali da zapad već izvlači svoje zaključke.

(A. J./Agencije)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SCHMIDT: ZBOG POLITIČARA IZ RS-A POSTOJE PRIJETNJE SIGURNOSTI U BIH

0
Na sjednici Vijeća sigurnosti ujedinjenih nacija nakon obraćanja članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović obratio se i sisoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.