ČLANOVI KOMISIJE ZA EVROPSKE INTEGRACIJE PSBIH S ZASTUPNICIMA BUNDESTAGA: PODRŠKA EVROPSKOM PUTU BIH

Zastupnici Bundestaga, koji su Bosnu i Hercegovinu posjetili u sastavu velike delegacije SR Njemačke predvođene ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, istaknuli su snažnu privrženost svih zastupnika u njemačkom Bundestagu napretku BiH na evropskom putu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Zdenko Ćosić, zamjenik predsjedavajućeg Dženan Đonlagić i članovi Zajedničke komisije Radovan Kovačević i Ilija Cvitanović danas su se sastali s zastupnicima Bundestaga SR Njemačke Deborah Düring, Jürgenom Hardtom i Ulrichom Lechteom.

U otvorenoj razmjeni mišljenja zastupnici Bundestaga ocijenili su kako je sada, zbog razvoja geopolitičke situacije u Evropi i svijetu, najpovoljniji momenat za Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regiona zapadnog Balkana za iskorak u procesu evropskih integracija. S tim u vezi, zastupnici Bundestaga pozvali su institucije BiH i kolege u PSBiH da iskoriste taj trenutak i usvoje reformske zakone neophodne za odluku o otvaranju pristupnih pregovora za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH zahvalili su se na podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini s ciljem ubrzanja reformi i postizanja napretka na evropskom putu, te posebno izdvojili stav njemačkih zvaničnika da je BiH mjesto u EU i da na tom putu ne smije zaostajati za drugim zemljama u regionu zapadnog Balkana.

Upoznali su kolege iz Bundestaga s napretkom kojeg je BiH napravila nakon dobijanja kandidatskog statusa, kao i s intenzivnim aktivnostima i naporima da se u zadatim rokovima usvoje reformski zakoni potrebni kako bi 21. marta bila donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa EU, što je, kako su ocijenili, u interesu trajne stabilnosti i ovog regiona i cijele EU.

Naglašavajući činjenicu da u BiH postoji konsenzus svih vodećih političkih stranaka, bez obzira jesu li u vlasti ili opoziciji, o procesu evropskih integracija, članovi Zajedničke komisije za evropske integracije izrazili su nadu da će predstojeće odluke evropskih institucija biti pozitivne i predstavljati podstrek da se nastavi s razgovorima i postizanjem kompromisa u vezi svih spornih pitanja i izazova na evropskom putu BiH – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Fena)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE