DANAS JE 195. DAN BORBE ZA JEFTINIJE GORIVO, SJEDNICA TREBA DA TRAJE SAMO 10 MINUTA

Zastupnici Predstavničkog doma BiH i delegati Doma naroda BiH sakupili su potpise za sazivanje posebnih sjednica s jednom tačkom dnevnog reda - to je konačno usvajanje izmjena Zakona o akcizama kojim se ukidaju akcize na naftu i naftne derivate, što će za posljedicu imati niže cijene goriva u narednih šest mjeseci.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, kratko se i jutros oglasio na Facebooku, dodajući da ima provjerenu informaciju – da sjednica na kojoj trebamo potvrditi ukidanje akciza na gorivo još nije sazvana.

  • Kako smo i obećali, predali smo potpise zastupnika – zahtjev za hitno sazivanje sjednica i Predstavničkog i Doma naroda.
  • Danas je 195-ti dan borbe za jeftinije gorivo!

Nadam se da će razum prevladati nad bahatošću i bezosjećajnošću. 9. marta, na prijedlog kluba SDP-a, je Predstavnički dom usvojio zakon kojim se ukidaju akcize. Umjesto da je tada posao završio i Dom naroda, razvlačen je proces da bi se danas vratili na naš tekst koji je konačno usaglašen.

  • Ova sjednica treba da traje 10 minuta. Nema rasprave. Samo da potvrdimo odluku. Toliko valjda mogu uraditi – napisao je Magazinović.

Podsjećamo, izmjene Zakona o akcizama u Predstavničkom domu BiH usvojene su u martu ove godine, međutim kasnije je Dom naroda BiH taj zakon usvojio u različitom tekstu jer je usvojen amandman Dušanke Majkić, delegata SNSD-a u Domu naroda BiH.

Taj amandman podrazumijevao je da akcize na naftu i naftne derivate budu ukinute svega 30 dana, umjesto šest mjeseci, kako je usvojeno u Predstavničkom domu BiH.

Obrazloženje delegata za smanjenje roka primjene zakona bilo je da je rok od šest mjeseci veliki i da je moguće da u tom periodu dođe do stabilizacije tržišta, te da znatno niže cijene nafte i naftnih derivata u dužem periodu mogu privući građane iz zemalja regiona, što može dovesti do nestašice ove vrste robe na domaćem tržištu.

S obzirom na to da su u dva doma parlamenta BiH usvojena dva različita teksta zakona bilo je neophodno njihovo usaglašavanje, zbog čega je formirana Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u kojoj su učestvovala tri delegata Doma naroda i tri poslanika Predstavničkog doma.

Ova komisija nedavno je završila taj posao i usaglasila zakon na način da će njegova primjena trajati 60 dana s mogućnošću produženja još tri mjeseca i u suštini na kraju su usaglašene i usvojene izmjene Zakona o akcizama onako kako je bilo predloženo i usvojeno još u martu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Na kraju, da bi ove izmjene Zakona o akcizama stupile na snagu, potrebno je da ih usvoji i Predstavnički i Dom naroda BiH, zbog čega će biti i zatraženo sazivanje hitne sjednice.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE