DJEČAK (9) SE IGRAO NAKON ŠKOLE PA KUĆI DONIO NEVJEROJATNO OTKRIĆE

Devetogodišnji dječak je, igrajući se za vrijeme produženog boravka nakon škole, slučajno iskopao 1800 godina star rimski novčić u najmanjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bremen.

Rijedak rimski srebrni denar iz vremena cara Marka Aurelija, koji je vladao 161.-180. godine nove ere, Bjarne je pronašao prošlo ljeto u Bremen-Arsteinu dok se igrao s kolegama iz razreda. Novčić je odnio kući, a potom su se on i njegovi roditelji odlučili obratiti gradskim arheolozima.

Zbog toga je javnosti predstavljen tek ove godine. Bremenska državna arheologinja Uta Halle je rekla kako se “zna da je ovaj novčić nešto posebno u Bremenu”.

Dodala je da u toj njemačkoj saveznoj pokrajini postoje još samo dva usporediva novčića, napomenuvši da je ovaj pronađen u području koje nije bilo pod Rimskim Carstvom. Halle vjeruje da je novčić pripadao rimskome plaćeniku te da se njime trgovalo ili je bio suvenir s putovanja.

Arheologinja je kazala i da je otkriće vrlo rijetko te dodala kako u Bremenu baš i nema puno mjesta na kojima djeca mogu kopati po zemlji. U Njemačkoj su posljednjih godina zabilježena dva slična slučaja pronalaska rimskih novčića u Donjoj Saskoj.

Halle je rekla da će o budućnosti novčića razgovarati s dječakovom porodicom, a osobno bi voljela da bude izložen u bremenskome Državnom muzeju historijeumjetnosti i kulture. Bjarneu se ta zamisao svidjela, o čemu svjedoči njegova izjava: “Ako to vidim samo ja, onda je pomalo dosadno.”

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JOSIP BROZ TITO I AMERIKA

0
Historijske činjenice kazuju da je Nezavisna Država Hrvatska (NDH) s Antom Pavelićem na čelu u Drugom svjetskom ratu bila na strani fašista zajedno s Njemačkom i Italijom kao predvodnicama fašističkih pokreta u Evropi, na čelu kojih su bili Hitler i Musolini.