DODIK NAJAVIO SJEDNICU VLADE RS 2. MAJA U SREBRENICI: ODNIJET ĆEMO VIJENCE U POTOČARE AKO…

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je da će Vlada RS zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno rukovodstvo entiteta, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare.

Dodik je rekao da RS neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer je ‘sve što je u njoj napisano laž’.

On je istakao da iz tog razloga RS nema namjeru da stavlja u školske udžbenike ‘nametnutu priču o genocidu’, niti će obilježavati taj dan kako drugi žele, ali je spremna da Bošnjake pozove na život u miru.

  • Ali, BiH na bazi toga da se jedan narod u njoj kvalifikuje kao genocidan, a drugi slavodobitan, ne može da živi -rekao je Dodik, prenosi Srna.

Dodik je naveo da se RS ne odriče Srebrenice kao svoje lokalne zajednice i prihvata dešavanja u tom mjestu 1995. godine kao zločin.

  • Ako nam bude pružena prilika 2. maja ćemo odnijeti vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga. Ne bojim se da bi mogao da prođem kao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi saučešće, a dobio je kamen u glavu i niko za to nije odgovarao – rekao je Dodik.

On je dodao da će u Generalnoj skupštini UN vjerovatno više od 40 zemalja biti protiv Rezolucije o Srebrenici, a oko 80 uzdržanih, što je skoro dvotrećinska većina koja nije “za”. Sjednica Generalne skupštine je zakazana za 2. maj.

Podsjećamo da je Dodik proteklih dana nekoliko puta brutalno vrijeđao Bošnjake, kazao da sa njima ne želi da dijeli zrak te negirao genocid u Srebrenici.

(A. J.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZBOG SAOBRAĆAJNE NESREĆE OTEŽANO SAOBRAĆANJE, OVO SU DIONICE NA KOJIM SE...

0
Zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila kod mjesta Begov Han na magistralnom putu Želeća- Topčić Polje u kojoj je učestvovalo više vozila saobraća se otežano.