DODIK PONOVO IZVRIJEĐAO MURPHYJA PA PORUČIO: SPREMNI SMO NA TU ESKALACIJU KOJU NAJAVLJUJE

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da Amerika mora da prestane da se miješa u unutrašnje stvari jedne zemlje i omogući neutralan politički dogovor, jer ona nije zadužena, niti je po bilo čemu potrebna da se miješa u unutrašnje stvari BiH.

Usput se obrušio na ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja.

  • I dalje misli da su SAD važan faktor sa kojim treba razgovarati i ubijeđen sam da će jednog dana oni razumijeti da takvi kao što je Michael Murphy samo urušavaju njihovu spospobnost da ovdje imaju otvoren dijalog – rekao je Dodik povodom najnovijih Murphyjevih medijskih istupa u kojima rekao da su “SAD jasno dale do znanja da su spremne odgovoriti na antidejtonske i neustavne postupke domaćih aktera”.

Dodik je naveo da američki ambasador još jednom pokazuje da se neopravdano miješa u unutrašnje stvari suverene, kako on to voli da kaže, zemlje.

On je u svojoj izjavi ponovo naveo da su RS i FBiH dvije različite ‘države’.

  • Mislio sam da zatražim da ga proglase personom non grata, ali sam shvatio da on nije ambasador SAD u RS nego samo u FBiH, pa ne želim da se miješam u unutrašnje stvari druge zemlje. Šta će Federacija s njim uraditi djeluje mi već poznato – rekao je predsjednik RS.

On je ukazao da Murphy u svom posljednjem saopćenju kao nikada do sada ponižava samu Ameriku koja nikada nije prijetila nego je uvijek izvršavala nasilje.

Upitavši da li je to nemoć da on prijeti nekim mjerama da će preduzeti nešto, Dodik je rekao da je očigledno riječ o njegovom ‘izlizanom karakteru koji je usmjeren samo ka tome da se ponaša kao portparol muslimana u BiH i da je spreman da kroz izjave nahrani njihov ego i njihovu irealnu potrebu da dominiraju, pa i u RS.

  • Ako smo jednom američkom ambasadoru pokazali da ne može da upravlja RS onda to neće biti teško da dokažemo ni muslimanima u Sarajevu. Ako oni misle da nastave sa takvim stvarima, RS ima svoje sasvim legitimno pravo da se brani od takvih psihopata koji pokušavaju da čak i legitimni izborni proces dovedu u sumnju samo da bi osnažili frustracije i laži koje opozicija u RS, prije svega Јelena Trivić, održava. To govori da je ona njihov favorit – istakao je Dodik.

Dodik je u izjavi za Srnu naveo da su izbori u RS održani u atmosferi koju su međunarodni posmatrači proglasili da je fer i korektna.

S druge strane, dodao je on, sve je bilo u njihovim rukama – američko miješanje u izbore, podrška svom favoritu Јeleni Trivić, prebrojavanje glasova za predsjednika RS u Federaciji što je, po njemu, bilo ponižavajaću za RS.

  • To je sve djelo kuhinje Murphyja i njegovih poslušnika, ali džaba im sve opet je pobijedio Milorad Dodik, SNSD i naši koalicioni partneri – istakao je Dodik.

Dalje je rekao da ‘najveći muslimani u Sarajevu nemaju hrabrosti da rade to što rade da ne stoji Murphy iza njih, ali ih bez razloga ohrabruje, jer muslimani ništa neće dobiti s njima’.

  • Amerika će veoma brzo napustiti BiH, a vjerovatno još prije će je napustiti sam Murphy. Već je poznato i nama da u američkim krugovima, pogotovo njegovi šefovi ne smatraju da je on dobro radio svoj posao. To nas je ohrabrilo da mislimo da smo mi u pravu, a ne on. Naravno da će on javno reći svašta glumeći veliku facu i svemogućeg, ali sam on zna na koji način se tretira njegovo djelovanje koje je prije svega antiameričko. Mogu da razumijem frustracije čovjeka koji je došao sa ambicijom da bude sve i svašta, mogu da razumijem da je on taj koji je mislio da će ovdje napraviti čudo. On i pravi čudo, ali totalno pogrešno i neeodrživo – konstatovao je Dodik.

On je rekao da samo prije nekoliko godina nije se moglo ni zamisliti da ćete nekom ambasadoru moći reći da je “šonjo ili psihopata ili nešto slično”.

  • To ne spada u red uobičajenih diplomatskih vrijednosti, ali Murphy je sam izabrao, on sam govori o drugima tako da mora da prihvati da se i o njemu govori – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Murphy koji je se sveo na ambasadora u FBiH, šaljući otrovne strelice prema Banjoj Luci, prema RS, najbolje potvrđuje šta znači promašaj u kadrovskom selektiranju.

  • Imamo pravo da govorimo o čovjeku koji je u kontinuitetu pokazao da je srbomrzac, da je čovjek koji je niskog mentalnog i karakternog potencijala jer je njegova politika politika mržnje, politika osvete bez racionalnih mogućnosti. Inače, da je racionalan ne bi dozvolio da ga RS odbaci kao bilo kakvog mogućeg sagovornika. Umjesto da se upita zašto je to tako i da pokuša kroz dijalog, preko svojih šefova ili na neki drugi način da izmiri situaciju on ide u dalju eskalaciju. Samo ću reći: ‘Gospodine Murphy, spremni smo za tu vrstu eskalacije, a vi svoje prijetnje okačite mačku o rep – rekao je Dodik na kraju.

(M.S.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

UHVAĆEN SA 23.000 KUTIJA CIGARETA: EVO KAKO IH JE KRIJUMČARIO

0
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru (Srbija) uhapsili su E. Č. (30) iz Tutina zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda