DODIK PORUČIO SCHMIDTU DA SE VRATI U SVOJU ZEMLJU: A U NJEMAČKOJ PROTESTI, ŠTRAJKOVI

"Ili je smrt za vrat" ili su u igri velike pare, te je Šmit toliko zapeo da BiH dodatno ponizi i još više je učini "zemljom s posebnim potrebama", namećući joj nešto što nema ni u jednoj zemlji u Evropi?, napisao je Milorad Dodik, predsjednik RS na društvenim mrežama.

On je komentarisao najave visokog predstavnika Christiana Schmidta da će nametnuti izmjene Izbornog zakona.

  • Naime, različiti oblici elektronskog glasanja postoje u 11 zemalja u Evropi, a koristi se samo u četiri države članice EU. Ali, korištenje biometrije na glasačkom mjestu ne postoji ni u jednoj evropskoj državi. Postoji u nekim zemljama Afrike i Južne Amerike. Prema trenutno dostupnim informacijama, najveći broj država u Evropi je, posebno nakon izbora 2016. i 2017. u SAD, Francuskoj i Velikoj Britaniji i navoda o uplitanju drugih država u izbore, zadržao samo način glasanja “papir i olovka” – navodi Dodik.

On dodaje da je stav OEBS-a izričit – korištenje biometrije u izbornom procesu je neprihvatljivo.

  • Stvar je vrlo jednostavna – kada očitate biometriju i očitate listić, negdje ostane memorisano za koga je birač glasao. I nemojte reći da je sistem zaštićen – nije. Čim postoji server, postoji i memorija. Zašto onda toliko insistiranje da BiH i u ovome bude mimo svijeta? A, ključno pitanje, kakve veze s integritetom izbornog procesa ima Schmidt? Da ne želi možda da zna ko su građani koji ne glasaju za opcije koje on preferira? Da li je sljedeće ispitivanje regularnosti fudbalske Superlige BiH ili izbora za pjesmu Evrovizije?! Ko je vlast u BiH, institucije ili Schmidt? Nit’ je bilo, niti može biti”, dodaje on.

Prema njegovim riječima, nesporno je da izborni proces treba unaprijediti, ali to mora biti po ugledu na države Evrope, a ne Afrike.

  • I to moramo uraditi institucionalno, a ne da budemo pokusni kunići i deponija za skladištenje opreme koja nikome ne treba. Ili možda baš u tom grmu leži zec? U Njemačkoj protesti poljoprivrednika, štrajk mašinovođa… Gospodine Schmidt, vratite se u svoju zemlju, pomozite njoj, usrećite svoje sunarodnike. Mi ćemo biti mnogo sretniji bez Vas. Ovdje ste ionako ilegalno – zaključio je Dodik.

(M.S.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NAJAVLJENA DVA NOVA LETA IZ SARAJEVA

0
Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid 25. maja i 8. juna ove godine.