DOK ČOVIĆ I DODIK POSTAVLJAJU USLOVE, OSMORKA SE IGRA DRŽAVOM I PRIČA O MINISTRIMA: GRATZ ZA HAYAT.BA I O POTEZU KOMŠIĆA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatrao je da je, u situaciji u kojoj nam je predočen program rada buduće bh. vlade u kojem su izostavljeni ključni elementi za nastavak državničke politike prema euroatlanstkim integracijama, minimum poštovanja da se obrazloži šta se planiralo raditi.

Tako je za Hayat.ba kazao zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu FBiH Dennis Gratz komentirajuću odluku Komšića da ne glasa za odluku o imenovanju Borjane Krišto na čelo Vijeća ministara BiH koja je usvojena glasovima druga dva člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i Denisa Bećirovića.

Komšić je, dodaje Gratz, tražio odgovor zašto se odustalo od nečega u šta su uloženi ogromni napori.

  • Tu nisu stvoreni nikakvi presedani nego nešto što svako normalan razumije, a posebno neko patriotski nastrojen i ko voli ovu zemlju. To se nije desilo i Komšić je ostao pri stavu da neće podržati. Tako je jedini u Predsjedništvu BiH ostao garant jedne probosanske državničke politike jer se ovi očito bave samo svojim ministarskim pozicijama – kazao nam je Gratz.

Osvrnuo se i na šutnju Osmorke o tome na šta su pristali prilikom formiranja vlasti.

  • U ovoj kakofoniji svakodnevnog pravdanja očito da im nije lako palo. To je na njihovu ogromnu sramotu, mislim da su prilično diletantski postupili s obzirom na to da su imali mogućnost da određene stvari čak i zahtijevaju. Kompromis uvijek pretpostavlja da obje strane negdje prave ustupke, pristali su na sve kao da nikada nisu nikakvu poziciju imali pa su sad došli u poziciju da se raliziraju. Kada morate sarađivati sa strankama koje su, u najmanju ruku antibosanski nastrojene, onda uvjetujete vašu saglasnost o određenim stvarima za koje smatrate da su od određenog značaja – rekao je Gratz.

Podsjetio je da je Komšić to uradio 2018. pri izboru Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH te da je tada Dodik pristao na taj uslov jer se nije moglo dalje.

  • Prvo nema ništa o programu, ne očituju se. Sve što saznajemo od Osmorke može se pojednostaviti na dvije linije saopćavanja. Jedna je da se nemušto pravdaju stranke tzv. građanske provenijencije dok se stranke koje su osnovali bivši SDA-ovci, koji ne razumiju stvari, bave uglavnom sobom. Dok su Čović i Dodik sedmicama ponavljali uslove mi dobivamo informacije ko će biti ministri. Nastavnik gimnazije najvjerovatnije postaje ministar odbrane, dok jedan DIF-ovac želi preuzeti vanjske poslove, bez dana iskustva u tom sektoru. Ljudi se igraju državom – naveo je Gratz.

Istakao je i da je sve ovo izuzetno štetno za BiH te da nas je već unazadilo.

  • Prije svega jer se sugerira da će nam visoki predstavnik opet rješavati stvari. Prikazuje se podanički mentalitet da je to degutantno gledati. Već nam nanosi ogromnu štetu jer smo dosta postigli na putu ka NATO-u. U ovom periodu stalnih blokada u zadnje četiri godine učestvovale su stranke koje sada formiraju vlast i koje su postavile uslove i zabranile određene probosanske stvari, a Osmorka na to pristaje. To je, maltene, izdaja – rekao je Gratz za Hayat.ba.   

(A. Jamaković)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ISPOVIJEST BIVŠEG PREDSTAVNIKA BIH NA EUROSONGU: BIO SAM U DEPRESIJI, POKUŠAO...

0
Vukašina Brajića se mnogi sjećaju po tome što je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu, a pjevač je sada otkrio veoma intimne detalje o sebi. Tačnije, priznao je da je pokušao samoubistvo.