EFEKTI SANKCIJA: KOMPANIJA DODIKOVOG SINA SKINUTA SA LISTE PARTNERA MICROSOFTA

To je posljedica američkih sankcija koje su uvedene u članstvo Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku , čiji sin Igor, kako je on (Dodik) sam priznao sarađuje sa komapnijom Prointer.

Ipak, nezvanični izvori tvrde da je ta, kao i još nekoliko desetina firmi u vlasništvu porodice Dodik i njima povezanih lica.

Sankcije Dodiku su proširene početkom januara, između ostalog, i zbog koruptivnih aktivnosti, jer, kako stoji u obrazloženju, Dodik koristi svoj službeni položaj u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz mito i druge oblike korupcije. . 

Prema saznanjima BN-a, Prointer je obrisan sa liste Microsoft partnera, ne samo u BiH nego i okolnim zemljama, gdje posluje ova kompanija.

Prointer je nedavno dobio i novog direktora, jer je prethodna dirketorica napustila tu kompaniju, upravo zbog mogućih sankcija.

Tvrtka Prointer ITSS članica je Infinity Internacional Group.

Brisanje sa liste Microsofta znači da Prointer nema više licencu te kompanije i da se ne može koristiti i prodavati programe (proizvode) te firme.

Dobro upućeni izvori, tvrde da je za očekivati ​​da će i druge, prije svega američke kompanije, slijediti odluku meričke vlade da prekine suradnju sa firmama koje se dovode u vezu sa Miloradom Dodikom, odnosno njegovim srodnicima.

Pirma Prointer dobiva najviše poslova u IT sektoru u Republici Srpskoj, gdje ima milijunske ugovore sa vladom i vladinim institucijama, kao i javna poduzeća, što mnogi povezuju da je to zbog toga jer iza nje stoji Igor Dodik, sin “predsjednika svih predsjednika”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HELEZ IZ MAĐARSKE: PUT U EVROPSKU UNIJU JE UTABAN, CILJ JE...

0
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je učestvovao na Budimpešta sigurnosnom forumu, u okviru drugog dana službene posjete Mađarskoj.