ERDOGANOV NOVI PROJEKAT: TURSKA GRADI PRVI NOSAČ AVIONA, MOĆI ĆE DA PRIMI 50 LETJELICA

Turska mornarica je novinarima omogućila pristup brodogradilišu u Istanbulu gdje je u toku izrada prvog turskog nosača aviona, a kako prenosi poznati turski vojni portal "turdef.com", do kraja ove godine očekuje se da će turska armija raspolagati i novom generacijom borbenih dronova tipa "bajraktar TB3".

Nosač aviona nazvan “TCG Anadolu” biće dugačak 285 metara, širok 72, visok deset metara, a imaće deplasman od čak 60.000 tona.

Maksimalna brzina biće mu 25 čvorova i planirano je da ga pokreću četiri motora. Predviđene su tri piste, dvije za polijetanje i jedna za slijetanje. Od poletnih pisti jedna će imati zaobljenu ivicu ka nebu.

Ovaj sistem za poletanje se koristi na ruskim, kineskim i indijskim nosačima aviona. Radi se o jeftinijem sistemu koji ne zahteva katapult za polijetanje aviona kao na američkoj, francuskoj i britanskoj verziji nosača. Uz to, zahvaljujući tom rješenju pista je kraća.

Predviđeno je da turski nosač aviona ima kapacitet od 50 letjelica. Njih 20 bi bilo smješteno na palubi, a 30 u hanharu, tj. trupu plovila. Vijesti da Turska gradi nosač aviona, što je u skladu sa aktuelnom geostrateškom situacijom u regionu (sukobi u Ukrajini i na Bliskom istku), prvi put su objavljene u februaru ove godine kada je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan posjetio brodogradilište u Istanbulu.

Tada je najavljeno da će biti izgrađena dva nosača aviona. Očekuje se da turska postane prva muslimanska zemlja u svijetu koja posjeduje nosač aviona.  Turska mornarica sa preko 500 plovila važi za jednu od najjačih u Mediteranu.

Pogledajte video OVDJE.

(E.F./Telegraf)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DEMOKRATSKA FRONTA TUZLA: MILANOVIĆU I LUGAVIĆU, NIJE ŠVABO NA HUSINU, ZAŠTO...

0
U normalnom okruženju jučerašnja posjeta i postupci predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Tuzli, nazvalo bi se političkim skandalom. U našem će, nadamo se, barem ostaviti mrlju na diplomatskom CV-ju prvog čovjeka Hrvatske, saopćili su iz DF-a Tuzla.